Україна та ЄС: шлях, сповнений надій

Поділитися
З інавгурацією Віктора Ющенка Україна вступає в нову еру. Тепер попереду стоїть завдання використати цю нову главу в історії України для побудови більш міцних відносини між Україною та ЄС...

З інавгурацією Віктора Ющенка Україна вступає в нову еру. Тепер попереду стоїть завдання використати цю нову главу в історії України для побудови більш міцних відносини між Україною та ЄС. Зараз саме час для обох сторін добре поміркувати про нашу співпрацю в ім’я більш результативного досягнення наших спільних цілей. Позиція ЄС зрозуміла: ми вважаємо, що існують нові та важливі можливості ще більше посилити наші зв’язки. Але ми також переконані, що успіх вимагатиме наполегливості та зацікавленості з обох сторін. Отже, у підсумку майбутня якість наших відносин значною мірою залежатиме від якості демократії України та її внутрішніх реформ.

Пройшло всього ненабагато більше місяця з того часу, коли політична криза в Україні була у самому розпалі. Але громадяни України довели можливість переходу від виборів, які не відповідали цілій низці ключових європейських стандартів, до прийнятного виборчого процесу. І українці досягнули цього самі переговорним, мирним і демократичним шляхом.

Масштаб України, її велике високоосвічене населення, її багаті природні ресурси та важливе географічне положення роблять її партнером стратегічного значення для ЄС. Ми несемо спільну відповідальність за єдність, стабільність і безпеку на нашому континенті, а успішне завершення виборчого процесу свідчить, що ЄС і Україна мають також і важливі спільні цінності.

Президент Ющенко визначив чітку програму економічних, політичних і соціальних реформ, виконання якої, однак, вимагатиме значних зусиль. Ми дуже зацікавлені у тому, щоб Україна стала сучасною та успішною країною зі справжнім демократичним устроєм і верховенством права. Саме тому ЄС надаватиме потужну підтримку запланованим реформам значними ресурсами та консультаціями. Але у той час, коли ми можемо і хочемо надати Україні суттєву допомогу та підтримку, мотивація і рішуча налаштованість щодо капітальної реконструкції економічної, політичної та правової систем країни повинні виходити від самих українців.

Нова Україна, збудована на народних сподіваннях, ставить нового Президента перед лицем важливих викликів. Я знаю, що він свідомий високих очікувань народу України. Подолання політичних поділів, які нещодавно виникли, стане важливим завданням для нового керівництва держави. Усі демократичні лідери повинні активно працювати над тим, щоб допомагати та служити також і тим людям, які не підтримали їх на виборах. Тому ми вітаємо і вважаємо мудрим кроком те, що нова влада вже почала роботу з усіма регіонами України, адже так важливо зберегти єдність культурно різноманітної та багатої на ресурси України.

Часто кажуть, що географічне положення України, це виклик для неї, а то і проблема. Однак мудрі керівники перетворюють виклики на можливості. Україна має хороше місце розташування, щоб кувати посилені та поглиблені відносини з ЄС, у той самий час розвиваючи добросусідські відносини з Росією. Зовнішня політика не знає вибору одного напрямку за рахунок іншого. Україна може і повинна мати хороші відносини з усіма своїми сусідами та партнерами.

Сьогодні ми пропонуємо комплексний пакет заходів, який наповнить змістом наше бажання глибшої співпраці. Це так званий План дій Україна—ЄС, який сповістить про початок нового етапу наших відносин. Цей план, у якому ставиться багато важливих цілей, було розроблено спеціально для України. Його впровадження може відбуватися поступово та гнучко, а швидкість його впровадження залежатиме від успіху власних реформ України та її політичної волі. Вибір на користь цього плану є великим кроком вперед для ЄС, і не можна недооцінювати його важливості. Разом з Україною ми повинні наполегливо працювати, щоб повністю скористатися цими новими та далекоглядними можливостями. По суті План дій пропонує Україні повний доступ до спільного ринку ЄС, що об’єднує найбільшу у світі кількість заможних споживачів. Згідно з цим планом Україна також зможе долучитися до напрямків іноземної політики та політики безпеки ЄС, що стрімко розвиваються. Ми повинні використовувати кожну можливість для співпраці на користь регіональної стабільності. ЄС високо б оцінив внесок України у сучасні та майбутні операції у рамках європейської політики безпеки та оборони, наприклад у Боснії.

Україна стоїть на сповненому надій шляху. Десь там попереду нас чекають перехрестя, але сьогодні наше завдання полягає у тому, щоб почати рухатися разом по цьому шляху посиленої співпраці. Я дуже великий оптиміст у всьому, що стосується майбутніх відносин між Україною та ЄС.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі