Вишгородське правосуддя

Поділитися
Два місяці тому за якихось надзвичайних і незрозумілих обставин було заарештовано міського голову м...

Два місяці тому за якихось надзвичайних і незрозумілих обставин було заарештовано міського голову м. Вишгорода Олександра Кімлача та його першого заступника Сергія Крушановського за пред’явленням обвинувачення у хабарництві. За гострими політичними подіями, що охопили Україну, ця справа залишилася поза увагою ЗМІ. Втім, щонайменші відомості про її перебіг свідчать про замовний характер слідства з боку провладних сил.

Пропонуємо читачам коментар одного з адвокатів затриманих — Олега Березюка.

Як відомо, проблеми у Олександра Кімлача почалися з того часу, як місто Вишгород на референдумі проголосувало за приєднання до Києва. Відтоді правоохоронними органами здійснено цілий ряд перевірок фінансово-господарської діяльності, взагалі діяльності вишгородського міського голови. Було навіть порушено одну кримінальну справу, в якій міського голову звинувачували у тому, що начебто він нецільовим способом використав бюджетні кошти для проведення ремонту дитячого садочка «Джерельце». Перевірка контрольно-ревізійного управління довела, що кошти таки були використані цільовим способом і що криміналу там немає. Далі пробували усунути Кімлача з посади через місцевий референдум. Спочатку районна рада за замовленням районної державної адміністрації прийняла абсолютно незаконне рішення, яке полягало в тому, що частину міста Вишгорода було відірвано від самого міста і передано до території села Нові Петрівці. Для чого це було зроблено? Для того, щоб позбавити Вишгород можливості наповнювати місцевий бюджет. Справа у тому, що на цій території знаходяться підприємства, які є для Вишгорода основними платниками податків. Розрахунок був простий: у міському бюджеті не буде коштів, голова не зможе нормально виконувати свої обов’язки, і люди проголосують за його відставку. Районна державна адміністрація спробувала зробити ще один крок: намагалася схилити на свій бік депутатів міської ради. Проводилися переговори з депутатами, але нічого не вийшло. Олександр Кімлач вже третій раз обирається міським головою, і депутати не проголосували за його відставку. Були спроби зініціювати референдум: але і тут нічого не вийшло. А час ішов — наближалися вибори президента України… Враховуючи, що Кімлач — людина популярна, займає чітку політичну позицію, жорстко протистоїть районній виконавчій владі, і всім відоме його ставлення до влади центральної, опоненти вдаються до радикальних методів. Було прийнято рішення позбавити Кімлача будь-якої можливості впливати на забезпечення прозорості виборів у Вишгороді.

Для того щоб усунути О.Кімлача із займаної посади законним шляхом, наприклад через проведення референдуму, вже не залишалося часу. Тому було вирішено влаштувати провокацію з допомогою правоохоронних органів. У мерії Вишгорода з’явилися провокатори, які під виглядом підприємців із Донецька запропонували Олександру Кімлачу через його заступника Сергія Крушановського хабар за виділення земельної ділянки. За сприяння у виділенні землі пропонували С.Крушановському хабар у розмірі 500 тисяч американських доларів. Після отриманої відмови «підприємці» спробували в інший спосіб «вийти» на міського голову, збільшивши при цьому на словах суму до 1 млн. дол. Провокатори знали, що ні С.Крушановський, ні О.Кімлач не збираються брати запропонований їм мільйон. Тому вони принесли їх в банк і сказали, що ці гроші належать Кімлачу та Крушановському. Поки співробітники банку з’ясовували, що робити з цими грішми, з’явилися правоохоронці та вилучили зазначену суму, стверджуючи, що це є хабар для Кімлача та Крушановського.

В цей час пройшло затримання та арешт О.Кімлача та С.Крушановського, яке відбулося в іншому куточку Києва за надзвичайно дивних обставин: їх затримали в перукарні і звинуватили у тому, що на банківському рахунку начебто знайдено призначений їм понад 1 млн. дол. Звідки у слідства докази про те, для кого призначалися ці гроші, — невідомо. Довести, що ці гроші мали належати Кімлачу та Крушановському, у слідства сьогодні немає ніякої можливості.

Після того як Кімлача та Крушановського було заарештовано, псевдопідприємці більше не цікавилися орендою землі. Організатори акції прекрасно розуміють, що в суді ця справа не має перспективи, але їм потрібно було тільки одне — усунути О.Кімлача з посади вишгородського міського голови.

Тут є ще одна цікава деталь: проведення операції чомусь здійснювалося співробітниками донецького УБОЗу, а також досудове слідство доручають вести лише представникам Донецького регіону.

Сьогодні слідство ведеться з явно обвинувальним ухилом. Такі ось збіги. Після того, як впродовж двох місяців воно не знайшло ніяких доказів вини Кімлача та Крушановського, Генеральна прокуратура зробила подання на продовження терміну затримання під вартою мера Вишгорода та його заступника ще на два місяці. В понеділок, 29 листопада, суд задовольнив прохання прокуратури. Єдина поступка, на яку пішов суд, — це зменшив термін утримання під вартою О.Кімлача на один місяць у відповідь на клопотання його адвоката Вадима Поповича, який просив звільнити його підзахисного з-під варти через значне погіршення здоров’я (зараз Кімлач перебуває на стаціонарному лікуванні в тюремній лікарні на Лук’янівці). Основні аргументи слідства в суді: обидва обвинувачених не хочуть співпрацювати зі слідством і відмовляються давати будь-які показання. Але згідно з Конституцією України, ніхто не зобов’язаний давати проти себе свідчення. Обов’язок доведення вини лежить виключно на органах досудового слідства. Це — ази кримінального права.

За два місяці слідство не зібрало достатніх доказів вини Кімлача та Крушановського і, очевидно, вже не збере, оскільки немає жодних доказів, що гроші, які знаходилися в банку, належали саме їм. Виникає просте запитання — якщо правоохоронним органам було відомо, що ці гроші мали отримати вишгородський міський голова та його заступник, то чому вони не дочекалися, коли обвинувачені приїдуть для того, щоб отримати вищезгадану суму, і не провели затримання?

Поки ця стаття готувалася до друку, в нашій країні сталися деякі зміни. Генеральний прокурор Г.Васильєв пішов у відставку, а на його місце призначено Святослава Піскуна. Зміни стались і у «вишгородській справі». На сьогоднішній день змінено міру запобіжного заходу з утримання під вартою на підписку про невиїзд. Вишгородському міському голові О.Кімлачу, іншим обвинуваченим по цій справі також змінено міру запобіжного заходу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі