Розпаювання Криму

Поділитися
Сьогоднішню бізнес-карту Криму можна легко «розпаювати» за зонами, відданими під бізнес вузького кола товаришів по партії, по житті і мисливському клубу.

По суті й за послідовністю подій виходить свого роду продовження попереднього матеріалу, тому стисло нагадаю його зміст. Наприкінці березня стало очевидно, що Віктор Янукович дав добро Дмитру Фірташу на розширення присутності в Криму, і вона відразу ж була позначена. Олігарх повідомив про побудову впродовж трьох-чотирьох років рівного за потужністю «Кримському титану» нового заводу з виробництва діоксиду титану, цеху з виробництва харчової соди (по суті - монополія, оскільки в Україні її ніхто з 2009 року не випускає), нової спортивної бази для футбольного клубу «Таврія». Свій статус в останньому бізнесі Фірташ визначає як «спонсор», а не як «власник», що не завадило найняти прем’єра Криму А.Могильова на посаду почесного президента клубу. Він і оголосив ще одне поле інтересу Дмитра Васильовича в Криму - аграрний сектор. Тому передані в управління Криму сільгосппідприємства Міноборони та винзаводи виявилися дуже доречними - було що запропонувати інвестору. Таким чином, життя засланого в Крим екс-міністра МВС наповнилося новим смислом, а події цього тижня його урізноманітнили. Та головне - зримо закріпили розпаювання Криму між олігархами Януковича, які мають бути корисними і Сім’ї. У п’ятницю це треба було показати наочно - президент особисто вирішив подивитися і на «хімію» Фірташа, і на «зелену» енергію Клюєвих. А можливо, і на свою частку.

Візитові президента передувало свіже рішення Ради міністрів Криму: за дві хвилини вона проголосувала за 20 пунктів порядку денного, давши дозвіл на розробку проектів землевпорядження для відведень 23 ділянок під 20 підприємств альтернативної енергетики. Загальна площа ділянок - 646 гектарів. Сам бліц-процес прийняття рішень своєю смакотою заслуговує дослівного цитування.

«25-е. О даче разрешения на разработку проекта землеустройства по отводу участка … «Йота Пиви». Давыдов, о чем речь? - прикинувся необізнаним прем’єр Могильов, звертаючись до заступника голови рескомзему Г.Давидова.

«Данный проект предусматривает дачу разрешения на разработку проектов землеотвода предприятию…э...оно связанно с развитием альтернативной энергетики», - вирішив обійтися без подробиць Давидов. Але Могильову було достатньо.

«Понятно. Нет возражений? Принимается. Двадцать шестое - то же самое, но другой структуре, другой участок. Принимается, - підсумував прем’єр і далі вирішив не зупинятися, перелічуючи тільки пункти порядку денного. - 27-й, 28-й, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42-й вопросы… Это все касается солнечной энергетики?» - зупинився Могильов.

«Так точно», - заспокоїв його заступник голови рескомзему. Могильов усміхнувся й сказав: «Я так думаю, мы скоро будем лучшими по электростанциям в мире. Принимается!» - і гучно видихнув. Перш ніж набрати повітря: попереду йшло «то же самое, только ветроэнергетика».

Три дозволи на ділянки площею понад сто гектарів теж отримали «принимается», але тут виявилося явне порушення закону. Із залу засідань раптом голосно повідомили, що документи на дві ділянки в Ленінському районі погоджені з сільрадами, а на дві - ні.

«Услышал», - перебив чиновника Могильов, але відкладати прийняття постанови не став, а дав доручення отримати узгодження до його підписання!

Хто б сумнівався, скаже кожен, кому відомі власники сузір’я цих фірм. 17 «сонячних» підприємств можна поділити на дві групи: у назвах 11 з них є слово «солар», у найменуванні шести - «піві». Друге слово в назвах тих і інших - літери грецького алфавіту й назви планет, причому п’ять «піві» мають пари з «соларами»: «Омега Піві» - «Омега Солар», «Лямбда Піві» - «Лямбда Солар» і т.д. ЄДРПОУ не залишає сумнівів, що пов’язує їх не тільки дотепний спосіб швидкого пошуку назв, а й батьки (ТОВ «Актив Солар» і Activ Solar Gmbh), юридична адреса в Сімферополі і навіть один на всіх директор. Нагадаємо також, що в січні нинішнього року Радмін Криму передав в оренду на 49 років земельні ділянки площею 336 га у Сімферопольському та Кіровському районах вісьмом «соларівським» фірмам під будівництво сонячних електростанцій. Постанови було датовано 30 грудня, хоча того дня засідання уряду не було, а на попередньому зазначені питання на голосування не ставилися. Оскільки до цього в «Актив Солар» уже були побудовані черги станцій «Охотниково», «Перово» і «Родниковое», то можна казати, що завдяки останнім рішенням загальна площа «дочок» Activ Solar перевалить за тисячу гектарів землі по всьому степовому Криму.

Причетність братів Клюєвих до цього бізнесу і зв’язок зі структурами з Межигір’я вже ніби й не потребує доведення, але все-таки нагадаємо, що, за даними журналістського розслідування «Української правди», керівником Activ Solar є зять Сергія Клюєва Каве Ертефай, а засновником значиться траст із Ліхтенштейну P&A CORPORATE TRUST. Далі матрьошка розкривається так: за даними британського реєстру, цей траст володіє англійською фірмою Blythe (Europe) Ltd, якій належать 35% київської компанії «Танталіт» - номінального власника резиденції Віктора Януковича «Межигір’я».

Чи є «межигірська частка» у сонячному бізнесі Клюєвих у Криму? Джерела DT.UA стверджують, що є. Може, з цим і пов’язана поява нової «гілки» сонячних підприємств, у назві яких є слово «піві»? Слід сказати, що засвічені завдяки рішенню РМ Криму шість таких фірм - далеко не весь перелік ТОВ, у назві яких гніздиться маленька пташка з родини тираннових. Є ще близько десятка таких ТОВ, зареєстрованих упродовж двох днів лютого з адресою по сусідству з «соларами» у самому центрі Сімферополя. Є такі і в Одеській області - там уже без грецьких богів, а з назвами населених пунктів - тих, поблизу яких будуються станції «Актив Солар».

Але це вже нова історія, яка повідає і про те, як услід за приватними електростанціями приходять бюджетні гроші на лінії передач та підстанції. А сьогоднішня буде неповною без ідентифікації фірм, котрі отримали цього тижня безоглядну підтримку кримського уряду для розвитку вітроенергетики. Це три ТОВ, у назвах яких спільне словосполучення «Вітряні парки» - «Керченський», «Сакський» і «Степовий». Усі вони, а також ще ціла плеяда таких парків, за даними Єдиного держреєстру, засновані двома фірмами з Донецької області - «Алматрейд» і «Торговий дім українських машинобудівних заводів», а одна з гілок засновників другої компанії приводить нас до Олени Близнюк, родички міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолія Близнюка. Принаймні публікація про це «Коментарів» спростована не була. Там же знаходимо версію зв’язку «вітряного» бізнесу Близнюка з «сонячним» братів Клюєвих. Одне слово, ось і зустрілися…

Таким чином сьогоднішню бізнес-карту Криму можна легко «розпаювати» за зонами, відданими під бізнес вузького кола товаришів по партії, по житті і мисливському клубу. Прикметно, що це зонування місцями буде легко сумістити з виборчими округами, по яких підуть довірені тим чи іншим групам люди.

Північ (Армянськ, Красноперекопський район) ми вже практично описали: це хімічна промисловість Фірташа. Але нитки т.зв. групи «РосУкрЕнерго» потягнуться узбережжям як на захід (Чорноморський район), так і на схід (Ленінський район, Керч), а сполучна ланка тут «Чорноморнафтогаз», шельф і величезні бюджетні гроші, які провалюються в темінь глибини залягання вуглеводнів. За інформацією кримських ЗМІ, Юлія Льовочкіна, народний депутат і сестра глави АП, ще думає, в якому з округів їй балотуватися: на півночі, де заводи Фірташа, чи у Феодосії (опорний пункт - знаменитий нафтотермінал).

Степовий центральний Крим, як уже зазначалося, - поле діяльності підприємств сонячної та вітроенергетики Клюєвих, Близнюка і вірогідних «тіньових пайовиків». Інтерес до аграрного сектора виявляють майже всі активні учасники процесу, особливої спеціалізації поки що не спостерігається.

Західний Крим - мегапроект Бориса Колеснікова, що передбачає побудову цілого містечка між Саками та Євпаторією. Правда, президент ще зеленого світла на цей проект не дав, - концепцію так і не оприлюднено. Схоже, все залежатиме від того, як Борис Вікторович складе залік із Євро-2012. Проте законодавче поле майбутньої спецзони активно обробляє довірений Колеснікову нардеп Олександр Зац, який уже закріплений за цим виборчим округом.

Південний берег Криму і Севастопольський регіон нарізався роками-десятиліттями, і там ще нетісно багатьом. Але те, що залишилося не розпайованим, останніми роками йде за відомою формулою Попандопуло. З останніх «пінжаків» - майже 9 тисяч гектарів угідь, які отримав «Кедр» - клуб мисливців та рибалок із Межигір’я. Севастопольський регіон і Балаклава зокрема, а також дача в Отрадному (Магарач) відводиться під зону інтересу Олександра Януковича. Ну а далі по берегу - численні держдачі та інші резиденції. Але це вже від доброти народної, яка дозволяє в злиденній державі обдаровувати чиновників десятками дач і заїмок, щоб вони в будь-який момент могли відпочити від тяжких трудів. Ось і Віктор Федорович, набравшись вражень на підприємствах олігархів, залишився в Криму на всі «майські».

Журналісти, які прилетіли зі столиці висвітлювати робочу поїздку, діляться важливим висновком: передвиборна кампанія з участю президента розпочалася. Майже рік журналісти з президентського пулу супроводжували його в поїздках «за свої». Сьогодні сталося майже забуте - журналістам надали чартерний «борт», і навіть по Криму вони пересуваються вертольотом. Хто оплачує ці витрати - невідомо, але людей, котрі організовують, зустрічають і проводжають, журналісти добре знають із 2009 року. З президентської кампанії…

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі