Новорічна епідемія

Поділитися
Навряд чи комусь на Новий рік вдається уникнути тривалих святкових застіль. Святкування в нас починаються, як правило, із католицького Різдва і закінчуються лише через три тижні — зустріччю старого Нового року...

Навряд чи комусь на Новий рік вдається уникнути тривалих святкових застіль. Святкування в нас починаються, як правило, із католицького Різдва і закінчуються лише через три тижні — зустріччю старого Нового року. А тут не просто Новий рік — зміна століть. Епідемія захворювання котиться планетою. Назва лиха добре відома в усьому світі — похмілля.

Хоча природу похмілля досі точно з’ясувати не вдалося нікому, людина вже не одне тисячоліття шукає способу перемогти цей неприємний синдром. Давні асирійці, наприклад, вживали суміш із потовчених на порошок ластів’ячих дзьобів та гіркого міррісу. Існують й інші екзотичні ліки — сире яйце з оцтом, сире м’ясо вугра з мигдалем, а також наше рідне — огірковий розсіл. Останнім часом сюди додалися всілякі знеболюючі засоби. Однак розраховувати на те, що науково-технічний прогрес запропонує змученому людству щось радикальне, не варто.

«Як було добре вчора, і як зле сьогодні». Цих прикрощів можна уникнути, якщо дотримуватися певних, вироблених століттями житейських правил. Хочете уникнути пульсуючого головного болю вранці — не пийте. Або пийте потроху і повільно, щоб удар по печінці не був настільки нищівним.

Не можна пити, якщо ви втомилися чи голодні. Непогано перед випивкою виспатися і як слід повечеряти, випити ложку олії або сире яйце. Перед вечіркою і потім, вранці, краще пити якомога більше води, оскільки алкоголь призводить до зневоднення організму. Не слід курити і запивати міцні напої газованою водою: це допомагає надходженню алкоголю в кров і прискорює сп’яніння.

Під час застілля можна ласувати солоними горіхами, смаженою кукурудзою, сирою морквою, политою лимонним соком — це сприяє нейтралізації алкоголю.

Якщо ви вже в процесі пиття відчули, що перевищили свою норму алкоголю, випийте лимонного соку без цукру. В алкогольних закладах Англії та Шотландії така профілактика стала нормою — там у віскі й пиво додають вітаміни В і В1.

Слід бути обережними з болезаспокійливими засобами. Аспірин, наприклад, подразнює слизисту оболонку шлунка. Препарати, що містять ацетамінофен, у поєднанні з алкоголем створюють «гримучу суміш» для печінки. Кава допоможе голові прояснитися, але потрібно враховувати, що організм і без кофеїну вже перезбуджений. «Вибивати клин клином» не рекомендується категорично.

Перш ніж допомогти собі, слід усвідомити, на який з двох видів похмільного синдрому ви страждаєте. Перший — це так звана астенія, коли після бурхливих веселощів увечері чи вночі на ранок ви відчуваєте слабкість, болить голова, постійно хочеться пити і кожна дрібниця дратує. Випробуваний засіб — розсіл або маринад: капустяний, огірковий, помідорний.

Олексій Толстой писав про «щітку» — чудовий давній народний спосіб вигнання хмільного чаду. «Щітка» готувалася з капусти, хрону, тертої редьки і, знов-таки, огіркового розсолу.

Вважається, що діючим елементом розсолу є не огірок, не сіль, а настій насіння кропу. Тож ніщо не заважає вранці потовкти насіння кропу, розвести водою (чи відварити) і все це випити.

Сприяє відновленню їжа, багата на вітаміни групи В і С: яєчний жовток, гречка, житнє борошно, овочі, молочні продукти, сухі пивні дріжджі.

При першому виді похмільного синдрому підстав для хвилювання ще немає. Найкращі ліки — сон годин 8—9. А потім — прохолодний душ. Можна випити подвійну дозу мультивітамінів.

Від спраги варто рятуватися не звичайною водою, а соками, бажано апельсиновим, лимонно-грейпфрутовим або, на крайній випадок, мінеральною водою. Пити треба якомога більше, бо токсини, що містяться в алкоголі, розріджуються і швидше виводяться з організму. Полегшують стан жертв і деякі народні методи боротьби з похміллям.

Щоб протверезити дуже сп’янілого, йому дають склянку холодної води, в якій розчинено 5—6 крапель нашатирного спирту. А після цього — швидко і сильно розтирають вуха долонями. Приплив крові до голови приведе п’яного до тями.

Другий вид похмільного синдрому — раннє пробудження, обман сприйняття, безпричинне відчуття тривоги і тремор, або тремтіння рук. У цій ситуації, на думку фахівців, слід якомога швидше розпочати лікування, бо інакше можна перейти до небезпечніших стадій алкоголізму, наприклад, запоїв.

Радикальний засіб від похмілля — ніколи не перепивати. А якщо все ж пити, то з розумом. Меншим із двох зол є світлі спиртні напої, такі як горілка, джин та біле вино. Коньяк, віскі та червоне вино містять більше домішок, що входять до «комплексу причин» похмілля. Не слід змішувати напої, що не поєднуються. Лише професіонал здатний витримати вживання горілки і шампанського в один вечір.

Похмілля на похмілля не схоже. Багато залежить від того, що саме ви пили і в яких умовах. Одна річ напитися на самоті, і зовсім інша — у веселій компанії під розмови, пісні й танці. Тут і голова болить інакше.

* * *

Якщо вам належить сідати за кермо, то слід пам’ятати, що будь-яка перевірка на сп’яніння у 75-кілограмового здорового чоловіка, наприклад, через 45 хвилин після пляшки шестиградусного пива покаже повну й абсолютну тверезість. 100 грамів новорічного шампанського зникнуть уже через годину, а ось ті ж таки 100 г, але горілки чи коньяку, не вивітряться протягом 3,5 години. Після півпляшки горілки чекати доведеться вже 9 годин. Взагалі ж алкоголь залишається в крові до двох діб.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі