ХТО В НАС У ЗАПАСі?

Автор : Світлана Короткова
07 липня 00:00

Донедавна всі хлопці — студенти вузів, крім основного фаху, діставали військову підготовку та ставали молодшими офіцерами запасу...

 

Донедавна всі хлопці — студенти вузів, крім основного фаху, діставали військову підготовку та ставали молодшими офіцерами запасу. Добре навчені, вони були надійним тилом армії, без якого не може існувати жодна цивілізована країна, яка себе поважає.

Тепер такі кафедри є далеко не в кожному вищому навчальному закладі. І, отримавши диплом, молоді фахівці, що не встигли закріпити теоретичні знання практичною роботою, помалу втрачають їх, на півтора року йдучи в армію. У жодному разі не посягаючи на тезу про шляхетний обов’язок перед Батьківщиною, ризикну все-таки зауважити, що тоді, коли країна особливо потребує фахівців- професіоналів, принаймні не по-господарському так непродуктивно їх використовувати.

Одна з найстаріших досі працюючих військових кафедр — у Національному аграрному університеті. Наступного року їй виповниться 35 років. За цей час вона випустила понад 16 000 офіцерів запасу. Нині тут готують фахівців кількох військових спеціальностей — коман- дирів механізованих і танкових взводів, командирів з ремонту бронетанкової техніки й ЕСО бронетанкової техніки, військових ветеринарів і фінансистів.

Не всі студенти НАУ стають сьогодні слухачами військової кафедри. Проводиться дуже жорсткий відбір, бо кількість місць залежить від замовлення Міноборони. Матеріальна база для занять зразкова, проводяться вони з урахуванням вимог двох міністерств — оборони й освіти.

Донедавна кафедрою керував кандидат економічних наук, полковник Геннадій Майданюк, навчальну частину очолював полковник Віталій Гудкович. Обидва — заслужені працівники освіти України. Після їх звільнення колектив очолив полковник Анатолій Есаулов, який має багаторічний досвід викладацької діяльності. Він дуже динамічний, вимогливий до всіх ланок роботи кафедри і продовжує формувати колектив однодумців. Успішній роботі кафедри активно допомагають Головне управління військової освіти, командування сухопутних військ, Головне управління кадрів МО і, ясна річ, ректорат НАУ.

Нині багато говорять про відновлення перепідготовки військових кадрів запасу. Військова кафедра НАУ, за всіма параметрами, готова зайнятися перепідготовкою молодшого офіцерського складу. Це можуть бути колишні випускники, котрі працюють сьогодні в Києві, Броварах, Борисполі, інших районах області тощо. Це було б вигідно і підприємствам, де ці люди працюють, і кафедрі, у якої є всі ресурси для такої роботи, і МО, що поповнюватиме свій ар’єргард добре підготовленими офіцерами запасу.