СИЛІКОНОВА ДОЛИНА В ПІВНІЧНІЙ КОРЕЇ

Автор : Євген Сташевський
11 серпня 00:00

Падіння чергової «залізної завіси», яка цього разу відділяла населення Північної Кореї від усього іншого світу, сприяло запуску амбіційних економічних проектів...

 

Падіння чергової «залізної завіси», яка цього разу відділяла населення Північної Кореї від усього іншого світу, сприяло запуску амбіційних економічних проектів. Зокрема, було запропоновано створити нову технологічну зону в ра-йоні гори Кумганг, лише за кілька кілометрів від демілітаризованої зони між територіями Південної та Північної Кореї. Для участі в реалізації цього проекту запрошують найбільший промисловий конгломерат Південної Кореї концерн Hyundai Group. Експерти запевняють, що саме розвиток високих технологій допоможе країні вибратися з економічного застою й нагодувати 22 мільйони північних корейців, які страждають від найкатастрофічнішого за всю історію країни голодомору.

На думку закордонних фахівців, учені Північної Кореї мають дуже високий науково-технічний потенціал завдяки багаторічній роботі на військово-промисловий комплекс країни. Проте з комерційним використанням наукових відкриттів справу в країні налагоджено зовсім погано. Саме цю проблему й покликані допомогти розв’язати фахівці з Південної Кореї. У першу чергу вони вирішили сконцентрувати свої зусилля на розвитку телекомунікаційних технологій. Крім того, продовжуватиметься робота з організації міжнародного туризму в цьому екзотичному і донедавна ще малодоступному куточку земної кулі.

Звісно, реалізація цих планів потребує значних капіталовкладень, але представників Hyundai ця проблема не лякає. Вони упевнені, що знайдеться чимало бажаючих взяти участь у міжнародному консорціумі, здатному інвестувати в розвиток північнокорейської Силі-конової долини чималі суми.

Євген СТАШЕВСЬКИЙ за матеріалами закордонної преси