Вивели на чисту воду

Автор : Оксана Онищенко
08 серпня 17:40

Прокуратура виявила порушення закону у сфері освіти

 

Міносвіти за часів міністра Табачника нагадувало закриту від сторонніх очей мушлю, що лежить собі на дні моря і час від часу видає на-гора рожеві бульбашки: "Як усе чудово!". А що там всередині, приховане від сторонніх очей - можна було тільки здогадуватися. Звісно, громадськість знала, що не все гаразд в освіті. Програми, підручники, концепції навчання були предметом гарячих дискусій. Але висмикнути якусь іншу інформацію із цієї мушлі було дуже важко. Самі ж чиновники не розповідали про реальні проблеми із реалізацією реформ, не били на сполох, а займалися окозамилюванням.

Тепер проти деяких очільників МОН відкрито кримінальне провадження. А у розпорядженні DT.UA є цікавий документ: подання генерального прокурора "Про усунення порушень прав дітей на освіту". Генпрокуратура вивчала порушення законодавства про освіту, виконання державних та регіональних програм у сфері середньої і дошкільної освіти та забезпечення рівного доступу до неї за 2013-2014 рр.

Подання підписав у травні 2014 року генеральний прокурор О.Махніцький. Він же зобов'язав Міносвіти розглянути висновки прокуратури та "притягнути до дисциплінарної відповідальності службових осіб департаментів загальної середньої та дошкільної освіти, професійно-технічної освіти міністерства, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти". Саме за їхньої мовчазної згоди і послужливості відбувалися неподобства в освіті.

Історія мала передбачене законом продовження: Міносвіти дало обласним управлінням освіти та департаменту освіти столиці завдання на канікули - вивчити документ і надіслати відповіді щодо порушень, визначених прокуратурою. Потім звело докупи усі висновки й аргументи. Тож маємо унікальну нагоду скласти уявлення про ситуацію в освіті, поєднавши два документи - подання і відповідь.

Предметом особливої гордості Міносвіти була Державна цільова програма впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій "Сто відсотків". За обіцянками міністра Табачника, вона мала "вивести українську школу на нову освітню орбіту". На парламентських слуханнях щодо середньої освіти екс-міністр бадьоро рапортував про досягнення у її реалізації.

Однак, за інформацією Генеральної прокуратури, пишатися нічим. Кожен восьмий комп'ютер, що використовується сьогодні у школах, технічно несправний. Половина загальноосвітніх закладів не має доступу до швидкісного Інтернету. 2000 взагалі не підключені до всесвітньої мережі. "За таких обставин більшість закладів освіти не в змозі використати електронні навчальні матеріали, створити умови для здобуття дистанційної освіти дітьми з обмеженими можливостями, налагодити електронний зв'язок з відповідними фахівцями, що передбачалося "Державною цільовою програмою впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій "Сто відсотків" на період до 2015 року."

За інформацією, що надійшла до Міносвіти з регіонів, проблеми з підключенням до Інтернету пов'язані з відсутністю технічних можливостей (застарілі телефонні лінії або комутоване з'єднання, що не дозволяє належним чином використовувати всесвітню мережу) і браком коштів. Як виявилося, цільова програма "Сто відсотків" була профінансована державою лише на 19 % від запланованого обсягу.

Прокурорська перевірка також показала, що у багатьох регіонах 40% шкіл не забезпечено українізованою версією програмного продукту (Microsoft Office). Регіональні управління освіти пояснюють це відсутністю україномовного інтерфейсу в офісних програмах Microsoft Office 2000, 2003, які поставлялися з навчальними комп'ютерними комплексами, починаючи з 2000 року.

Сьогодні виконання програми "Сто відсотків" взагалі припинено. Відповідно до постанови Кабміну "Деякі питання оптимізації державних цільових програм і національних проектів, економії бюджетних коштів та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України" від 5 березня 2014 р. № 71.

Державна цільова соціальна програма "Шкільний автобус" виконується з 2003 року. За висновками прокуратури, дотепер не досягнуто очікуваних результатів щодо забезпечення стовідсоткового безоплатного перевезення учнів, у тому числі дітей з обмеженими фізичними можливостями до місця навчання. Прокуратурою виявлено майже 30 тисяч дітей, які позбавлені такого права.

Цікаво, що ще у січні на одній із прес-конференцій Д.Табачник розповідав журналістам, що міністерство планує завершити виконання програми "Шкільний автобус" у 2014 році. Та, як повідомляє Міносвіти, у Держбюджеті-2014 кошти на реалізацію цієї програми взагалі не передбачені.

З метою оптимізації мережі освітніх закладів місцевими органами влади торік припинено діяльність 147 загальноосвітніх шкіл, де навчалося
3 тис. учнів. Усупереч вимогам ст. 11 Закону України "Про загальну середню освіту", рішення про закриття окремих установ прийнято без згоди територіальної громади або неуповноваженим органом. Іноді виключно за рішенням райадміністрації.

Розвиток дошкільної освіти залишає бажати кращого. За підсумками 2013 року, дошкільними навчальними закладами охоплено 81,1 % дітей дошкільного віку. На черзі для влаштування у дитсадки перебуває 100 тис. дітей. У деяких районах Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Львівської, Сумської, Тернопільської областей ці заклади перевантажені удвічі.

При тому, що місць у дитсадках катастрофічно не вистачає, прокуратура виявила факти передачі приміщень в оренду або відчуження і використання не за призначенням. Порушено ст. 63 Закону України "Про освіту" - непоодинокі випадки, коли майно навчальних закладів використовувалося не за призначенням. Наприклад, у Івано-Франківській області приміщення школи було передано підприємцю під перукарню.

У Києві, де не вистачає місць у дитсадках, 59 приміщень дошкільних закладів використовуються не за призначенням. Їх займають різноманітні структури - приватні фірми, громадські організації, відділи міністерств, нотаріальна контора тощо. При цьому самі приміщення числяться у мережі дошкільної освіти.

У комунальних установах Волинської, Кіровоградської та Чернівецької областей виявлені випадки, коли з батьків стягувалися кошти за навчання. Прокуратура наводить приклад, коли завідувач дошкільного закладу в одному з районів Чернівецької області отримала оплату від батьків за відвідування їхніми дітьми дитсадка.

На порушення вимог ст.ст. 21, 22 Закону України "Про освіту" в третині загальноосвітніх навчальних закладів не забезпечено психологічної підтримки учнів та їх соціально-педагогічного патронажу. Укомплектованість шкіл психологами становить 67%, соціальними педагогами - 62%. І це при тому, що, за оперативною інформацією Міносвіти, у 2013 році зафіксовано 140 випадків суїциду серед школярів, а у першому кварталі 2014 року - 27.

Позашкільною освітою в Україні охоплено лише 40% дітей. "Відсутність змістовного дозвілля підлітків є однією з передумов вчинення ними правопорушень, - вважають у Генпрокуратурі.- Торік майже 9 тис. неповнолітніх скоїли злочин. Цього року- вже майже 2, 2 тис., кожен четвертий - повторно."

В Україні налічується 1,5 тис. позашкільних навчальних закладів і 623 ДЮСШ. Більшість із них не мають належної матеріально-технічної бази, інвентарю. Деякі в аварійному стані. Фактичні видатки місцевих бюджетів на розвиток цих закладів утричі менші від запланованих
(60,3 млн замість 197, 3 млн грн). "Отже, Державну цільову програму розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року не виконано", - підсумовує Генпрокуратура.

Викрито 60 фактів привласнення та розтрати бюджетних коштів, виділених на утримання дитсадків, шкіл, профтехучилищ, зловживання службовим становищем або службової недбалості посадових осіб при їх використанні.

Незважаючи на неналежне фінансування навчальних закладів, розпорядники бюджетних коштів не забезпечили їх ефективного витрачання та додержання вимог Закону "Про здійснення державних закупівель". Так, у Одеській області районним відділом освіти укладено угоду на придбання продуктів для навчальних закладів на суму 827 тис. грн взагалі без проведення тендеру. Органом освіти одного з районів Сумської області проведено 5 процедур відкритих торгів із закупівлі продуктів на суму 1,7 млн грн за завищеними цінами. Аналогічні факти виявлені у багатьох інших областях.

Реагуючи на зауваження Генпрокуратури, департаменти освіти у регіонах обіцяли боротися з недоліками. Причому старими перевіреними методами: для забезпечення контролю за.... видано наказ "Про посилення контролю за..." ; організовано проведення профілактичної роботи; питання перебувають на постійному контролі. Це й зрозуміло - на місцях залишилося чимало управлінців, за царювання яких і відбувалося багато неподобств. Щоправда, іноді зустрічалися й конкретні дії - "за фактами невиконання законів та інших нормативно-правових документів, за які передбачені дисциплінарні стягнення, проведені службові розслідування". І це вселяє надію.

У самому Міносвіти звільнений з посади директор департаменту середньої загальної та дошкільної освіти Олег Єресько та відсторонений від виконання обов'язків директор Інституту інноваційних технологій та змісту освіти Олександр Удод. Про це йдеться у міністерській відповіді на подання Генпрокуратури.