КІЛЕР З КАПЕЛЮШКОМ

Автор : Броніслава Влазнєва
28 липня 00:00

Незвичне питання обговорювали кілька днів тому на спеціальній апаратній нараді в Міністерстві охорони здоров’я...

 

Незвичне питання обговорювали кілька днів тому на спеціальній апаратній нараді в Міністерстві охорони здоров’я. Цього разу це був не діабет і не туберкульоз — дуже поширені в Україні, а, здавалося б, миролюбні дари лісів, що стали смертельним подарунком для понад 100 чоловік, із котрих кожен третій — дитина. Міністр охорони здоров’я Віталій Москаленко суворо вимагав від звітуючих керівників чотирьох областей — лідерів грибної епідемії — Луганської, Донецької, Харківської та Дніпропетровської пояснень. Доповідачі скрупульозно перелічували — скільки листівок випущено, хто виступав по радіо і телебаченню, наскільки активно медики організували подвірні обходи для запобігання небезпеці, чи залучалися з цією метою міліцейські автомобілі з гучномовцями. Основний акцент був зроблений не на наданні медичної допомоги, а на тому, як не допустити біди, які ще профілактичні важелі можна задіяти.

У Данії досі чинний давній королівський указ про заборону збирання лісових грибів. У більшості цивілізованих країн аматори грибних страв ідуть по них до супермаркету. У нас збирання грибів — національна традиція, вона сильніша за страх смерті, й заборонити її — все одно що накласти вето на риболовлю. У Луганській області один постраждалий утік із лікарні, щоб доїсти залишки зібраних ним грибів. Це — якийсь патологічний магнетизм підступних дарів лісу. Недарма один із французьких ботаніків ще на початку XIX століття писав, що гриби — винахід диявола, вигаданий ним для того, щоб спантеличити дослідників. Грибний сезон тільки розпочався, а вже понад тисячу постраждалих. Найбільше жертв у тих областях, де нижчий рівень життя і вищий — безробіття, де люди хочуть поповнити свій убогий харчовий раціон, навіть ризикуючи життям.

З розмови з головним дитячим токсикологом Міністерства охорони здоров’я Борисом Шейманом дізналася, що до столичної дитячої лікарні «Охматдит» щодня привозять отруєних дітей віком від 4 до 14 років. На жаль, у всьому світі немає рятівної вакцини від грибної отрути. Є тільки симптоматичне лікування — ефективне очищення крові — введення плазми 1,5 л за сеанс, а їх може бути 5—7, залежно від рівня тяжкості. Неможливо спокійно бачити беззахисних дітей у реанімації, страх болю в їхніх очах і катетери у венах на тоненьких шийках. На жаль, не всіх удається врятувати.

Як переконати невдах-грибників не ризикувати життям і здоров’ям? У Луганській області вирішили організувати виступи по телебаченні двадцятьох постраждалих. Однак потрібна система переконливих заходів, а не епізодичні кроки, коли грім уже прогримів. Профілактика грибних отруєнь — це проблема не тільки Міністерства охорони здоров’я, її можна розв’язати тільки спільними зусиллями відомств, відповідальних за лісові багатства, керівників освіти, правоохоронних органів, ЗМІ.

А поки що закликаємо: категорично відмовитися від збирання пластинчастих грибів, до яких належить бліда поганка — «кілер номер один».