САУНА З ТОЧНіСТЮ ДО НАВПАКИ

Автор : Антоніна Мазниця
07 липня 00:00

Про надзвичайну корисність сауни людство знає давно. А от цікаво, як би ви відреагували на пропозицію «попаритися» у «лазеньці», де повітря.....

 

Про надзвичайну корисність сауни людство знає давно. А от цікаво, як би ви відреагували на пропозицію «попаритися» у «лазеньці», де повітря... охолоджується до мінус 170-180 ? Гадаєте, жарт, розіграш? Мовляв, так недовго й на бурульку перетворитися? А от і помиляєтеся. По-перше, за дві—п’ять хвилин перебування в камері з такою низькою температурою обледеніння людині зовсім не загрожує. По-друге, виявляється, короткочасне «заморожування» вельми позитивно впливає на організм: реабілітуються хворі судини, нормалізується гормональний фон, істотно стимулюється імунна система, активізується постачання тканин киснем, блокується синтез гістаміну. Мало того, перебування в антисауні сприяє навіть омолодженню!

А створили це диво під назвою кріокамера (до слова, апарат не має аналогів в Україні) у Харкові. Розповідає один з авторів розробки, директор фірми «Кріокон» та Інституту кріогенних технологій Олександр Осецький:

— Кріокамера — невеличке приміщення, розраховане на 4-5 чоловік. На чому заснований ефект її дії? Сухе повітря охолоджується до 170—180 . Коли ви входите до камери з такою низькою температурою (до речі, у природі не існуючою), у вас відразу «включаються» всі холодові рецептори, й організм починає активний «розігрів». При цьому надзвичайно активізується синтез деяких гормонів, інтенсифікується обмін кисню тощо. Але холод холодові — різниця. Якщо, скажімо, стрибнути в крижану воду, можливий спазм судин, шок. А дво-, п’ятихвилинне перебування в кріокамері впливає на людину винятково позитивно. Тим більше нічого боятися переохолодження — воно просто не може виникнути за такий короткий термін.

Схожі камери є в Японії, Німеччині, США і Росії. Але (знай наших!) за своїми технічними параметрами український апарат переважає всі нині існуючі аналоги. Розробка харківських учених фактично готова й апробована. Встановити її планують у медсанчастині турбінного заводу. Будівництво спеціального приміщення для кріокамери почалося ще 1993 року, але через нестачу коштів роботи були припинені на два роки. Нещодавно довгобуд передали у власність міста і з’явилася надія, що вже в недалекому майбутньому бажаючі «поморозитися» зможуть урешті-решт відвести душу. Звичайно, подібний реабілітаційний центр — проект дорогий. Але він окупиться. Принаймні, спритні греки і кмітливі ізраїльтяни, пронюхавши два року тому про створення кріокамери і можливості лікування, відразу загорілися бажанням організувати спеціальні оздоровчі тури. Воно й не дивно. Адже дві хвилини перебування в аналогічному приміщенні із наднизькими температурами в Японії і Німеччині коштують десь 300—400 доларів. А в нас ціна не перевищуватиме 120 гривень. Що ж, лишилося тільки дочекатися запуску першої черги реабілітаційного центру. А там, дивися, й своїх співгромадян оздоровимо, і грошики, «підморозивши» інтуристів, заробимо.