СЕНСАЦіЯ

Автор : Оксана Приходько
30 червня 00:00

ГЕНОМ ЛЮДИНИ РОЗШИФРОВАНО? Британські вчені оголосили, що їм удалося майже цілком розшифрувати код людського геному...

 

ГЕНОМ ЛЮДИНИ РОЗШИФРОВАНО?

Британські вчені оголосили, що їм удалося майже цілком розшифрувати код людського геному.

Дослідники з міжнародного консорціуму «Проект геному людини» повідомили про розшифрування 97% людського генетичного коду.

Презентація цього надзвичайно важливого відкриття відбулася в Лондоні в будинку штаб-квартири компанії «Уеллком траст», одного зі спонсорів цього проекту, в якому брали участь учені зі США, Великобританії, Франції, Німеччини, Японії і Китаю.

Виступаючи на церемонії, директор компанії «Уеллком траст» порівняв це відкриття з винаходом колеса, сказавши, що генетичний код людини є «квінт- есенцією людства й залишатиметься актуальним, поки існують люди».

Для розшифровки людського генетичного коду вченим довелося визначити точний порядок, у якому розташовуються три мільярди індивідуальних хімічних «будівельних блоків», які утворюють ДНК, — довгу та зв’язану попарно молекулу, розташовану в центрі майже кожної клітини.

Це відкриття обіцяє революцію в медицині, оскільки діагностика захворювань стане значно більш ранньою, ніж тепер. Це ж віщує розробку набагато ефективніших ліків, які можна буде підбирати точно відповідно до індивідуальних особливостей пацієнта, — повідомляє агентство «Інтерфакс».

За прогнозами вчених і наукових фантастів, таких популярних напередодні третього тисячоліття, повна розшифровка генетичного коду людини очікується до 2002 року. Повідомлення британських учених підтверджує, що в інформаційну епоху дійсність випереджає найфантастичніші прогнози.

ЛіВОРУКіСТЬ — НЕ ХВОРОБА, АЛЕ...

Чому в дев’яти людей з десяти домінуючою виявляється права рука? Знайти пояснення цього намагалися давно. Зокрема, 1871 року британський поет Томас Карліль запропонував свою власну гіпотезу, відповідно до якої в середньовіччя праворукі лицарі, котрі тримали щит у лівій руці, надійніше прикриваючи серце, мали набагато більше шансів вижити і залишити нащадка. Якби не ця дискримінація, то на Землі ліворуких і праворуких було б порівну. Відтоді щити і мечі вийшли з ужитку, а рівності лівші так і не домоглися.

Іншу, не менш оригінальну теорію розповіли моїй подрузі в пологовому будинку: мовляв, якщо немовля прикласти спочатку до лівих грудей, то з нього неодмінно виросте шульга. Подрузі цю теорію виклали вже після того, як вона приклала дочку саме до лівих грудей, і тому вона навіть не здивувалася, коли дівчинка взяла ложку в ліву руку.

Проте вчені займаються пошуками переконливіших причин домінування правого або лівого боку. Так, Амар Клар, генетик з американського Інституту раку, обіцяє в найближчі три роки виділити ген ліворукості. На його думку, такий ген зустрічається в кожної п’ятої людини. Проте проявляється, як і належить рецесивному генові, набагато рідше. На користь такої теорії свідчить той факт, що в ліворуких батьків діти-лівші з’являються значно частіше, до того ж часто трапляються випадки, коли в пари близнюків один виявляється ліворуким, а інший — праворуким. Д-р Клар уже набрав групу з 100 сімей, що на добровільних засадах погодилися взяти участь у пошуках таємничого гена.

Водночас Стенлі Корен, психолог із Ванкуверського університету, не менш категорично стверджує, що ліворукість — це лише наслідки допологової травми. Точніше, будь-якого стресу, якого зазнав плід у материнському лоні. До речі, виявивши настирливу допитливість стосовно своєї подруги, я, як і слід було очікувати, не одержала від неї чіткої гарантії відсутності стресу, що міг би вплинути на внутрішньоутробний розвиток її доньки. Зате ліворуких в їхньому роді в доступному для огляду минулому напевне не спостерігалося.

Утім, більшість учених не поспішає висловлювати надто вже полярні точки зору. Передбачається, що у формуванні ліворукості бере участь як спадкова схильність, так і чинники зовнішнього середовища. Дуже характерно, що до причин ліворукості вчені докопуються зовсім не з марної цікавості. Саме в ліворуких найчастіше зустрічається шизофренія, дислексія (порушення вимови) та заїкуватість. Медики сподіваються, що віднайдення причини ліворукості допоможе знайти ефективніші засоби боротьби і з цими психічними розладами.

Оксана ПРИХОДЬКО за матеріалами International Herald Tribune