ЗАГАДКОВА ХВОРОБА

Автор : Надія Гоцуєнко
28 липня 00:00

Додалося роботи представникам трьох науково-дослідних інститутів із Києва, Харкова та Черкас, як...

 

Додалося роботи представникам трьох науково-дослідних інститутів із Києва, Харкова та Черкас, яким разом із компетентною комісією на чолі з першим заступником міністра охорони здоров’я, головним санітарним лікарем України Ольгою Бобильовою довелося терміново виїжджати до села Болеславчик Первомайського району Миколаївської області. Річ у тім, що порівняно недавно частина жителів цього більш як півтисячного села зненацька занедужала на маловідоме захворювання. Медики визначили його як токсикодермію та налічили понад три десятки таких випадків. На думку компетентних фахівців санепідслужби, причиною захворювання може бути вплив на організм людей якоїсь токсичної речовини. До слова, оскільки злощасне село розташоване неподалік від того місця, де за часів Союзу були пускові шахти бойових ракет, то в певної частини місцевого населення виникла підозра, що сплеск токсикодермії спровокований саме таким неприємним сусідством.

Відтоді, коли зареєстрували перший випадок несподіваної хвороби, медичні працівники здійснили подвірний обхід села, у результаті чого виявили ще кілька хворих, а загалом виявилося 33 постраждалих, третина яких — діти.

Ясна річ, нині всіх цікавлять причини такого несподіваного явища. Поки що взаємозв’язок із колишніми пусковими шахтами не підтверджується. Зате є інша, більш «побутова» версія. Справа в тому, що місцеві жителі користуються водою з приватних криниць, де, як з’ясувалося, рівень нітратів у кілька разів перевищує допустимий. Місцева влада вживає всіх необхідних заходів, щоб населення перестало користуватися «нітратною» водою: вже з’явилася нова свердловина, дітей вивезено на відпочинок до моря.