КС ДОВГО ДУМАВ ПОТіМ ВИРіШИВ У ЧУЖі СПРАВИ НЕ ВТРУЧАТИСЯ

07 липня 00:00

Конституційний суд України прийняв рішення припинити провадження в справі за поданням народних ...

 

Конституційний суд України прийняв рішення припинити провадження в справі за поданням народних депутатів щодо «визнання неконституційними актів, ухвалених на засіданні частини народних депутатів у приміщенні «Українського дому» 21 січня та 1 лютого 2000 року.

Це рішення прийняте в зв’язку з «непідвідомчістю» Конституційному судові питань, порушених у поданнях. Рішення КС, як відомо, є остаточним і оскарженню не підлягає.

Автори конституційних подань запевняють, що на початку цього року група народних депутатів проголосила себе більшістю і, підмінивши чинний парламент, поза межами приміщення Верховної Ради України, в «Українському домі», прийняла ряд «так званих правових актів». Відповідно до них, було внесено зміни в регламент парламенту, відкликані голова і перший його заступник, керівники комітетів парламенту й апарату, а замість них обрані або призначені інші особи. На думку суб’єктів конституційного подання, ці дії розпочато з порушенням ряду статей Основного Закону та парламентського регламенту і «є не чим іншим, як державним переворотом, узурпацією влади, важким державним злочином, який передбачає кримінальну відповідальність».

Конституційний суд «виходить з того, що події у Верховній Раді 21 січня і 1 лютого 2000 року не призвели до порушення принципів Конституції України, яка є основою конституційного ладу держави».

Що ж до тверджень представників суб’єктів конституційних подань про вчинення деякими народними депутатами України злочинів, то оцінювати їх повинні правоохоронні органи, а приймати рішення по суті у разі підтвердження — тільки суди загальної юрисдикції.

«Порушене у конституційних поданнях і на відкритій частині пленарного засідання питання легітимності Верховної Ради України в результаті поділу депутатів на дві групи не може бути розглянуте Конституційним судом України, оскільки воно не належить до його компетенції», - йдеться в повідомленні для преси за підсумками рішення КС.

КС констатує, що «коректування окремих регламентних норм не може бути самодостатнім для того, щоб змінювати конституційний статус парламенту».

З приводу статусу депутатської більшості КС ухвалив, що «питання створення більшості в парламенті на основі об’єднання депутатських фракцій і груп перебувають поза сферою повноважень Конституційного суду України». «Проблему створення працюючої парламентської коаліції, спроможної ефективно втілювати в життя сформовані політичні програми, повинна вирішувати Верховна Рада України політичними і регламентними заходами», — йдеться в повідомленні КС.

КС робить висновок, що, «як єдиний орган конституційної юрисдикції, не наділений повноваженнями вирішувати цю справу по суті, оскільки не має права втручатися в політичні і внутрішньоорганізаційні питання діяльності Верховної Ради України, удосконалювати чинні нормативні акти, заповнюючи наявні в них прогалини».

Голова КС Віктор Скомороха підкреслив, що звинувачення у вчиненні «державного злочину» і «перевороту» у Верховній Раді повинні розглядати правоохоронні органи або суди загальної юрисдикції. Він повідомив, що прокуратура порушила кримінальну справу з цих питань. «Якби Конституційний суд прийняв рішення з даної справи, він став би набік однієї зі сторін», — сказав глава КС.