ПЕРСПЕКТИВНИЙ ПРОЕКТ ЧИ КОМП’ЮТЕРНА ПіРАМіДА?

Автор : Михайло Аксанюк
07 липня 00:00

«Всесвітнє павутиння», як іноді називають систему Інтернет, викликає підвищений інтерес значної частини суспільства...

 

«Всесвітнє павутиння», як іноді називають систему Інтернет, викликає підвищений інтерес значної частини суспільства. Приваблюють, зрозуміло, можливості швидкодіючого зв’язку і поширення інформації. Той, хто підключив свій комп’ютер до мережі Інтернет, одержує не тільки доступ до необмежених масивів інформації, а й сам у будь-який час може вступити в «живий» діалог із тисячами раніше не відомих «співрозмовників» на різних континентах. Усе це загалом не нове. Сенсаційно пролунало несподіване запрошення новоствореної фірми «Ipsum», адресоване власникам звичайних телевізорів. «Поблукати» безкраїми просторами Інтернет-магазинів і, зокрема, по сайтах «Ipsum» з допомогою технічної новинки - комп’ютерної приставки до телевізора «Ipsum-BOX» або кишенькового комп’ютера «Phenom-Express».

Власники новинки, уточнюють рекламні агенти «Ipsum», одержують можливість завдяки незамінному електронному інструменту «демонструвати успіхи в бізнесі», завдяки чому їхні справи після придбання диво-новинки «підуть ще успішніше». Більше того, новизна концепції й у тому, що члени клубу самі не займаються торгівлею, а лише рекламують сайт фірми «Ipsum» як найпрогресивніший електронний магазин. І, ставши членом клубу, одержують винагороду від фірми за те, що люди, яких вони приводять, роблять покупки саме через указаний магазин. Таким чином, кожен, хто придбав товар через «Ipsum»-магазин, стає членом клубу, рекламує сайт і товар.

Не зайве зазначити: до червня 2000-го функціонуючий у Києві «Ipsum»-клуб пропонував своїм прибічникам користуватися послугами провайдера «УкрСат», а з липня-серпня звертатися до нового «Ipsum.net». Передбачувана щомісячна оплата - $37,5 за умови цілодобового користування послугами Інтернет. Одна неодмінна умова - попередня передоплата за три місяці. Причому грошові перекази за покупки необхідно робити тільки через Інтернет в ірландський Барклай-банк. Один раз на місяць, правда, можна подивитися свій поточний рахунок і зробити переказ до будь-якого банку. Але і це ще не все: «Ipsum»-магазин пропонує додатковий пакет товарів і послуг, таких як: «косметичні набори вартістю 75 євро; харчові добавки вартістю 125 євро за набір, вироблені французькою фірмою, а також фільтри для води (без указівки вартості, виробника і технічних даних виробу) і провайдерські послуги».

Щодо реалізованих і найближчих планів фірми та діючого, зокрема, у Києві однойменного клубу «Ipsum», то вже проведено важливий семінар на Одеській міжгалузевій базі відпочинку моряків, щотижня організуються клубні зустрічі в столичному залі партії «За красиву Україну» по вул.Саксаганського. 22 червня поточного року передбачається грандіозне свято фірми і клубу за участю самого президента ірландської компанії «Ipsum International LTD». Потім - у липні-серпні - офіційне відкриття фірми, провайдера і складів у Києві. Словом, плани величезні, за 6-8 місяців фірма розраховує довести обіг до 1 млн. дол.

У цьому зв’язку варто згадати московську філію «Ipsum». Хоча б з тієї причини, що саме на російському ринку ірландська компанія почала діяти наприкінці 1998-го. Офіційної реєстрації «Ipsum» не проходила, оскільки менеджери організували роботу з використанням «принципів багаторівневого маркетингу через мережу так званих «Ipsum»-клубів, які запропонували іменувати «зібраннями людей за вподобаннями». Про те, що в цих клубах ведеться комерційна діяльність (продаж таких товарів, як «Ipsum»- боксів, рекламованих як приставки до телевізорів для роботи в Інтернет, або мікрокомп’ютерів «Phenоm-Express» виробництва компанії «LG Electronics», подарункових наборів косметики, харчових добавок, а також послуг із відкладеним часом надання - можливості використання мережі Інтернет), керівництво і співробітники компанії старанно приховують. Причини прості - філія компанії не має свого провайдера Інтернет у Росії, а дорогі косметичні набори і харчові добавки не сертифіковані тут...

Такі ж підходи до організації роботи практикує керівництво «Ipsum International LTD» і в Україні, проводячи ділові акції як у Києві, так і в облцентрах. І що найнебезпечніше, на думку співробітника СБУ Ігоря Скуртова, службовці філії компанії використовують «психологічну обробку багатьох сотень громадян із метою формування сліпої стійкої віри в правильність діяльності керівництва фірми «Ipsum», нібито здатної забезпечити всім учасникам проекту швидке і надійне отримання високих прибутків». Причому вплив на членів «Ipsum»-клубів здійснюється в основному на емоційному рівні «із використанням спеціальних методик цілеспрямованого впливу на психіку великих мас людей. А найменші спроби рядових учасників заходів, котрі спочатку нічого не підозрювали, але незабаром засумнівалися в реалістичності деяких аспектів, з’ясувати економічне обгрунтування або технічні деталі рекламованої концепції, викликають гостру негативну реакцію з боку співробітників філії «Ipsum». Тих, хто звертається з подібними запитаннями, з «Ipsum»-клубів попросту негайно виключають». Замість вигнаних наполегливо запрошують десятки і сотні інших людей, приміром, на тогорічному грудневому коктейлі в московському спортзалі «Олімпійський» за участю Ф.Керерве були присутні близько 7 тисяч чоловік, у тому числі приблизно 2500 активних дистриб’ютерів «Ipsum», котрі купили тисячу компактних комп’ютерів «Феном». Свої задуми керівництво «Ipsum» не приховувало - додати впевненості прихильникам проекту в його реалістичності і намірах зареєстрованої в Дубліні компанії розвивати заявлений бізнес у Москві і на просторах СНД. Іншими словами, вплинути на аудиторію з тим, аби у стислий термін реалізувати гранично великі обсяги продукції. Нарешті, неважко уявити й обсяги прибутків фірми, що перераховуються за кордон з використанням пластикових карток і переказів через банк «Western Union», якщо врахувати, що реалізуються згадані електронні пристрої за ціною $550 - 1000 за одиницю, а надання оплачених послуг відкладається на невизначені терміни. Звідси і запитання до багатьох рядових прихильників ірландського проекту: чи всі обставини участі в «Ipsum»- клубі враховано, чи не виявилися ви залученими до спорудження чергової піраміди, яка зрештою може раптом припинити своє існування? І якщо вона, вибудувана з багатоходової та розтягнутої в часі комбінації, обрушиться - чи не шкодуватимете за втраченими коштами? Подумати слід сьогодні. Щоб завтра не виявилося запізно.