СТАТУС УТОЧНЮЄТЬСЯ

18 серпня 00:00

Президент України Леонід Кучма повернув до Верховної Ради ухвалений парламентом закон «Про внесення змін у закон «Про статус народного депутата України» і запропонував скасувати документ...

 

Президент України Леонід Кучма повернув до Верховної Ради ухвалений парламентом закон «Про внесення змін у закон «Про статус народного депутата України» і запропонував скасувати документ. Ухвалений Верховною Радою 14 липня закон містить розділи про права народного депутата, зокрема про гарантії трудових прав і прав на транспортне забезпечення; розділ про основні гарантії діяльності народних депутатів, у тому числі про державне страхування; розділ про обов’язки народного депутата, зокрема декларування доходів і майна; розділ про відповідальність за невиконання вимог цього закону. Закон також припускає, що на випадок запровадження надзвичайного або військового стану права й обов’язки депутата не обмежуються.

Президент зазначає, що, за результатами всеукраїнського референдуму, найближчим часом у Конституцію країни внесуть зміни щодо обмеження недоторканності депутатів, запровадження двопалатного парламенту, порядку його формування і роботи, розподілу повноважень між палатами, норм обрання голів палат, створення парламентської більшості. Положення ухвалених депутатами змін, вважає Л.Кучма, не відповідають нині чинній Конституції та законам, а також рішенням Конституційного суду України. Президент також вважає, що ухвалені зміни передбачають, зокрема, необгрунтоване надання народним депутатам за рахунок держбюджету пільг, гарантій і компенсацій в обсязі, який значно перевищує необхідний для належного виконання депутатами своїх повноважень. З огляду на викладене, глава держави вважає за необхідне скасувати зазначений закон, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Заступник голови парламенту Степан Гавриш заявив журналістам, що Верховна Рада України розгляне на 6-й сесії закон про зміни до закону «Про статус народного депутата», який повернув у парламент Президент України Леонід Кучма, і домагатиметься його прийняття в новій редакції.

Віце-спікер підкреслив, що цей закон гарантує політичну і юридичну захищеність народних депутатів. Без ухвалення такого закону «говорити про реформу дуже складно», зазначив він. Основне зауваження глави держави, нагадав С.Гавриш, таке, що зміни до закону «Про статус народного депутата» не можна ухвалити до внесення змін у Конституцію відповідно до рішення всеукраїнського референдуму. Проте, на думку віце-спікера, ці питання необхідно розглядати паралельно.

Зауваження президента розглядатимуться спеціальною робочою групою парламенту, а конфліктні питання винесуть на розгляд до сесійної зали, сказав С.Гавриш.