ЗОНА РИЗИКУ

21 липня 00:00

Національний банк України та правоохоронні органи мають намір ефективніше координувати свої дії в боротьбі з криміналізацією банківської сфери...

 

Національний банк України та правоохоронні органи мають намір ефективніше координувати свої дії в боротьбі з криміналізацією банківської сфери. Про це йшлося на засіданні Координаційного комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президенті України, яке відбулося в Генеральній прокуратурі.

Виконуючий обов’язки секретаря координаційного комітету Юрій Антоненко у своїй доповіді покритикував керівництво Нацбанку за недостатність дій щодо «створення ефективного механізму контролю над діяльністю комерційних банків і надання правоохоронним органам інформації», яка сприяла б профілактиці злочинів. На думку Ю.Антоненка, це стало «одним із чинників подальшої криміналізації банківської системи».

«НБУ не вживає належних заходів, щоб перекрити канали, якими здійснюються незаконні валютні операції, відмивання грошей, отриманих незаконним шляхом, не налагоджено інформаційний зв’язок з правоохоронними органами, як цього вимагає закон», — сказав він.

При цьому Ю.Антоненко відзначив, що 1999 року в банківській системі було зареєстровано 6,7 тис. злочинів, тобто на 42% більше, ніж 1997- го. Цього року в банківській сфері скоєно майже 3,5 тис. злочинів. Найбільше їх скоєно в Києві, Криму, Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій областях.

В.о. секретаря Координаційного комітету також повідомив, що в банківській сфері не поодинокі факти розкрадання коштів в особливо великих розмірах, зокрема бюджетних. Як приклад він навів факт розкриття міліціонерами злочину, скоєного працівниками Черкаської філії одного з великих банків, котрі, створивши в Києві й Черкасах ряд фіктивних фірм, викрали з держбюджету 200 млн. грн.

Ю.Антоненко запропонував розробити й направити на розгляд Президенту пропозиції щодо створення автономного державного органу з контролю над банківською діяльністю й надання певних повноважень у цій сфері КРУ.

Голова Нацбанку Володимир Стельмах відзначив, що виступає за «взаєморозуміння» з правоохоронними органами, але воно «повинне грунтуватися на чинному законодавстві», у якому, за його словами, «є огріхи». Зокрема, НБУ не має права повного контролю над діяльністю комерційних банків.

З початку 2000 року працівники органів Міністерства внутрішніх справ України разом з Генеральною прокуратурою розкрили 9 тис. 881 злочин у фінансово-кредитній сфері, з них 6,7 тис. скоєно в сфері банківської діяльності. У системі Національного банку України зафіксовано 1,7 тис. злочинів, скоєних членами організованих злочинних угруповань.

Про це повідомив на засіданні Координаційного комітету по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю при Президенті України перший заступник міністра внутрішніх справ України, начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю й корупцією Микола Джига. Аналізуючи злочини у фінансово-кредитній і банківській сферах, М.Джига відзначив, що найхарактернішими з них є розкрадання кредитних коштів — 275 злочинів, шахрайства з фінансовими ресурсами — 377, хабарництво — 10, а також підробка документів і фіктивне підприємництво.

При цьому заступник міністра як приклад навів факт розкриття злочину, скоєного організованою злочинною групою з числа керівних працівників одного з банків у Житомирській області. З вересня 1999 року до січня 2000-го вони, зловживаючи службовим становищем, викрали $99 тис. і 90 тис. грн., замінивши в оригінальних банківських упаковках купюри номіналом у $100 на 1- доларові.

ІІ