"Підшипникова мафія" під маскою харківської поліції

Автор : Ігор Добрянський
24 вересня 00:00

Влада заявляє, що ми живемо в оновленій країні, де корупція викорінюється і бізнес отримує всі умови для роботи. Але, всупереч райдужним заявам перших осіб країни, на низовому рівні, в регіонах, продовжує процвітати банальний "віджим".

 

Влада заявляє, що ми живемо в оновленій країні, де корупція викорінюється і бізнес отримує всі умови для роботи. Але, всупереч райдужним заявам перших осіб країни, на низовому рівні, в регіонах, продовжує процвітати банальний "віджим".

Силовики тиснуть на комерсантів у найкращих традиціях раннього Януковича, фабрикуючи справи. Кілька місяців тому на всю Україну прогримів скандал з "горіховою мафією". Податківці на основі визначень запорізького суду каталися по всій країні, вилучаючи, з порушенням законів, запаси волоських горіхів у підприємців. А тепер на сцену виходить "підшипникова мафія".

Як створити справу на порожньому місці

Наша історія почалася в березні 2016-го. В Україні є два крупних дистриб'ютори світового лідера підшипникової продукції, корпорації SKF. Це Торговий дім "Галпідшипник" зі штаб-квартирою у Львові та Торговий дім "Ірбіс" із центральним офісом у Харкові. І саме харківська поліція почала наступ на "Галпідшипник".

У березні в Холодногірське відділення нацполіції в Харківській області надійшла заява від такого собі Маринця. Громадянин поскаржився, що купив неякісних підшипників на 4428 грн. Із такою сумою є сенс звертатися в Службу захисту прав споживачів, навіть іти в Госпсуд буде накладно. Але з невідомих причин у поліції прийняли його заяву й порушили кримінальне провадження №42016221090000055 за ч. 3 ст. 190 КК - шахрайство в особливо великих розмірах. Хоча причини відразу стали зрозумілі, коли почалися масові обшуки в офісах і на складах "Галпідшипника".

Буцім для експертизи вилучаються підшипники зі складів торгового дому в Запоріжжі, Києві, Львові та Харкові. Слідча група, до якої входять оперативники та слідчі О.Ізотов, Д.Явдак, Т.Сапеляк, К.Хвостик, О.Дягілєв, порушує під час обшуків норми процесуального права. В одних випадках вони просто не пред'являють постанову про обшук і вилучення, в інших - не допускають юристів підприємства на місце слідчих дій. При цьому поліцейські вилучають не тільки підшипники, вказані в постанові на обшук, а й комп'ютери, печатки, документацію. Робилося все, щоб паралізувати роботу підприємства і зірвати робочі відносини з контрагентами.

У львівській штаб-квартирі вилучили підшипники за митною вартістю 193 300 дол. і 75 260 євро, а також 29 комп'ютерів. У Києві - 8 комп'ютерів. У запорізькій філії - підшипників на понад 750 тис. грн.

Слідчі не обмежилися вилученням запасів та документації. У рамках розслідування злочину "за фактом", коли не пред'явлене обвинувачення конкретним особам, вони почали розсилати контрагентам "Галподшипника" вимоги надати копії всієї документації відносин із фірмою. Тобто люди замахнулися на вивчення чималого пласта документів - через заяву про мнимі збитки на суму 4428 грн.

Наразі вилучені підшипники зберігаються не у спеціально обладнаних складських приміщеннях і можуть піддаватися дії корозії. Відповідно, після арешту якість продукції залишатиметься під сумнівом. І ціна цього питання обчислюється сотнями тисяч гривень.

Під надійним прикриттям

Зважаючи на все, безчинство, яке коїть слідча група, покриває вище керівництво Нацполіції, і конкретно - начальник слідчого відділення Холодногірського відділу ГУ НП у Харківській обл. К.Багдасаров. Саме він стоїть за діями своїх підлеглих і міняє їх, як рукавички. Так, у червні Багдасаров замінив керівника слідчої групи Ізотова на Катерину Хвостик. При цьому Ізотова перевели з підвищенням в інше відділення.

Саме Багдасаров кладе під сукно численні скарги на порушення слідчими процесуальних норм. Коли представники "Галпідшипника" подали заяву про скоєння Ізотовим злочину, в Холодногірському відділі нацполіції відмовилися його реєструвати. Почати провадження вдалося лише через суд, який зобов'язав поліцейських внести дані до реєстру. Але в поліції вирішили дійти до абсурду й доручили вести провадження про правопорушення Ізотова… самому Ізотову!

Можливо, ніхто й не збирався проводити експертизу та встановлювати, контрафактні підшипники чи ні? Оскільки за весь час на експертів запрошували тільки представників харківського підшипникового заводу ХАРП, аби вони глянули на свою продукцію. Харків'яни засвідчили, що товар не контрафактний і відповідає всім вимогам. Відтоді поліція не хоче, щоб представники інших заводів, продукцію яких вилучено, фіксували відсутність порушень.

Зате у справі є загадкові показання такого собі Кравченка з Харкова. Він свідчить, що працював у запорізькій філії фірми в 2014-2015 рр., і там його примушували продавати неякісні підшипники. При цьому з начальства він може назвати лише гендиректора й головбуха "Галпідшипника", які працюють у Львові, але своїх прямих керівників у запорізькій філії підприємства згадати не може. Влаштувати з Кравченком очну ставку так і не вдалося - через відвертий саботаж слідчих, які ніяк не можуть його знайти.

Спроби потрапити на особистий прийом до начальника слідчого управління ГУНП у Харківській області Олександра Бударного не увінчалися успіхом. Вдалося зустрітися лише з його заступником, і той пообіцяв розібратися в ситуації. Але все закінчилося лише відпискою, що порушень не виявлено. Хоча саме Олександр Бударний має відповідати і за незаконні дії слідчої групи, і за маніпуляції Багдасарова.

Виконавці "виконують"

У сусідній з Харківською областю Полтаві теж почалися цікаві справи. Полтавський вентиляторний завод подав у Харківський госпсуд на тамтешню філію "Галпідшипника" за поставку підшипників на 30 тис. грн кілька років тому - нібито вони були неякісні. Суддя Харківського госпсуду Шарко виявила неабияку спритність і для забезпечення позовних вимог одним махом заблокувала всі розрахункові рахунки фірми на 10 млн грн у травні. Це відбулося навіть до початку розгляду справи по суті, "про всяк випадок". І, що дивно для всіх, хто мав справу з виконавчою службою, - постанову суду виконали в день її винесення.

Коли в "Галпідшипнику" добилися скасування рішення про арешт рахунків і прийшли до начальника відділу примусового виконання рішеннь Толмасяна з рішенням на руках, той використав усі можливі приводи, щоб відкласти зняття арешту й дочекатися рішення апеляційного госпсуду, який знову заблокував рахунки. Оскаржити апеляцію довелося вже у Вищому госпсуді. "Галпідшипник" виграв цей позов у серпні, після чого Толмасян і його підлегла Панюкова знову почали зволікати зі зняттям арешту з рахунку. Дійшло до комедії: Толмасян доводив, що не може послати офіційний лист у банк про розблокування рахунку, оскільки діловод пішла з роботи раніше. І тільки після скарг керівництву Виконавчої служби та виклику наряду поліції з рахунку зняли арешт. Постає резонне запитання: чому компанії, яка легально працює, великому платникові податків, миттєво заморожують рахунок, а потім відмовляються його розблокувати під усіма мислимими приводами?

Кругова порука

У результаті, ми маємо картину, як група поліцейських і прокурорів намагається заробити на чергову банку доларів, отримуючи при цьому зарплату з бюджету - зокрема й від того ж таки "Галпідшипника", якого старанно заганяють у збитки. Із заяви про буцім збитки на суму
4,5 тис. грн зліпили "тяжку" третю частину ст. 190 - "шахрайство в особливо великих розмірах". Щоб мати можливість прослуховувати й негласно стежити за менеджерами "Галпідшипника" на користь їхніх конкурентів? Замість того, щоб боротися зі злочинністю, всі сили кинули на "грошову" справу, за яку можна отримати або відкупні від жертви, або винагороду від їхніх конкурентів. Чи слід дивуватися, що "пригоди" і з поліцією, і з судом, і з виконавчою службою відбуваються на Харківщині, де базується головний конкурент "Галпідшипника" - ТД "Ірбіс"!

При цьому реальний факт наявності контрафакту в запасах "Галпідшипника" апріорі неможливий. Співпраця підприємства з такими великими акціонерними компаніями, як Skf, Schaefler, Timken, NTN-SNR, що входять до списку Forbes, передбачає надзвичайно жорстку системну перевірку якості продукції та сувору політику безпеки. Інакше кажучи, ці компанії просто не працювали б із "Галпідшипником", якби була хоч найменша підозра в наявності контрафакту на складах компанії.

Нині всі скарги і звернення "Галпідшипника", загальною кількістю 72, "зливаються" назад із Києва на Харків, на батьківщину "Ірбіса", де на чесне слідство розраховувати неможливо. У неофіційних розмовах керівництву підприємства натякають, що добитися справедливості з харківською поліцією і прокуратурою неможливо. Нині кількість порушень у провадженні №42016221090000055 перевищує всі розумні межі, і якщо новий слідчий вкаже хоч на десяту частину цих порушень, він підставить своїх.

Наприкінці серпня в харківській прокуратурі, куди скинули з Києва нове звернення від фірми, неохоче визнали, що є порушення. Але суто процесуальні, які загрожують слідчим дисциплінарною відповідальністю, - а на кримінал "помилки" Ізотова й компанії не тягнуть. Одночасно з цим із Харківської нацполіції теж надійшла відповідь. Правда, вона суперечить прокурорській: поліція в діях своїх "бійців" не знайшла навіть дисциплінарних порушень!

І ось до Львова знову приїхали "гості" - новий, уже третій керівник слідчої групи
М.Трус і старший оперативник УБОЗ А.Полтєв. У будинку львівського ВБЕЗ вони допитують контрагентів підприємства, процесуально жодним чином не пов'язаних із провадженням. Допити проходять без офіційних повісток, за дзвінком зі словами "приходите сьогодні, або оформимо вам примусове приведення". Поліцейські бачать, що сфабрикована ними справа розвалюється, і відчайдушно намагаються знайти хоч найменшу зачіпку для її продовження.

Зважаючи на давню й планомірну історію тиску на одного з найбільших платників податків (входить у двадцятку найбільших у Львівській області), стає цікаво: що ж іще вигадають зацікавлені особи, які винаходять кримінальні справи на порожньому місці? Хто ще прийде з перевіркою на "Галпідшипник" - СЕС, податкова, пожежники, екоінспекція?

На цей час представники "Галпідшипника" добилися в судовому порядку зняття арешту з товару і забрали вилучене в харківській і запорізькій філіях. На руках є рішення судів про те, що вилучені підшипники у Львові й Києві треба повернути. 8 вересня юристи підприємства прийшли до Багдасарова з документами, вимагаючи виконати рішення суду й дотриматися їхніх прав. Але поліцейський став запевняти, що не може цього зробити без свого підлеглого, начальника слідчої групи, який десь у відрядженні, і "запросив" зайти наступного тижня. "Тиждень" від Багдасарова розтягнувся вже майже на три - і тепер, наприкінці вересня, визначення суду від другого числа досі не виконане через саботаж поліції! Неважко здогадатися, з яких мотивів поліцейські незаконно утримують майно на мільйони гривень.

Хіба це не знущання, що переходить у карний злочин? Якщо добитися виконання рішення суду не можуть два адвокати, робітники підприємства, що вийшли на мітинг, і журналісти, то про які умови для розвитку бізнесу можна говорити?

І доки на регіональному рівні буде така порука між прокуратурою, поліцією, суддями, ми так і залишимося бідною країною. В якій немає нормального бізнесу, а є лише "горіхова" та "підшипникова" мафії, і безліч інших схем за рахунок платників податків.