Суддівські поняття на мільйони

Автор : Валерій Гален
11 липня 20:20

Почала розкриватися ще одна схема, за якою вище керівництво судової гілки влади вирощувало корупційні моделі, принагідно збагачуючись за рахунок винесення неправосудних рішень.

 

Нещодавно у ЗМІ було оприлюднено цікавий документ - так звана понятійка Вищого господарського суду України (ВГСУ), договір між судом і господарюючим суб'єктом ТОВ "Призма Бета", яким суд, в обмін на певну грошову винагороду, гарантує суб'єктові вирішення його проблем. Громадська експертиза показала, що документ має множинні ознаки справжності. Таким чином почала розкриватися ще одна схема, за якою вище керівництво судової гілки влади вирощувало корупційні моделі, принагідно збагачуючись за рахунок винесення неправосудних рішень. А нечесні бізнесмени активно користувалися такою схемою.

На початку липня Антирейдерський союз підприємців України (АСПУ) оприлюднив досить сенсаційне повідомлення про те, що в його розпорядженні опинився документ, який свідчить про системну корупцію у ВГСУ часів керівництва ним Віктором Татьковим. В АСПУ визначили цей документ як "понятійку", про наявність якої давно перешіптувалися в юридичних колах: мовляв, Татьков і його спільники укладають квазідоговори з підприємцями на предмет забезпечення необхідних судових рішень. Юридичної сили такі договори, звісно, не мали, тому їх і охрестили "понятійками" - від жаргонного "поняття".

АСПУ повідомив, що в його розпорядження потрапила "понятійка", укладена між ВГСУ і ТОВ "Призма Бета" (компанія, що здійснює управління ТРЦ Sky Mall в інтересах бізнесмена Андрія Адамовського). Суть цієї угоди, зокрема, - захист ТОВ "Призма Бета" від вимог про стягнення з нього 120 млн дол. заборгованості за кредитами з боку Filgate Credit Enterprises Ltd. В обмін "Призма Бета" гарантувала виплатити суддям 2 млн дол., а, крім того, 200 тис. дол. за рішення суду першої інстанції протягом одного тижня і 700 тис. дол. за недопуск Верховного суду України до перегляду рішень господарських судів. Втім, зазначили в АСПУ, цей пункт міг бути не виконаний через те, що Татьков втратив крісло голови ВГСУ.

Другим аспектом "понятійки" стала передача через судові рішення ТОВ "Призма Бета" 17 га землі, яка належить ПАТ "Дніпровська пристань" (за фактом - компанії Arricano, що веде боротьбу за право на свою частину в ТРЦ Sky Mall).

Аналіз експертами АСПУ "понятійки" (копія якої є в розпорядженні редакції) виявив, що план дій з 27 липня 2012 р. по травень 2014-го, виписаний у документі, повністю збігся з реальними рішеннями судів на користь ТОВ "Призма Бета", тобто Андрія Адамовського (див. "РБК Україна" від 02.07.2014 10:02, "З'явилися докази існування т.зв. понятійок у ВГСУ, - АСПУ").

Безпосередніми суддями-виконавцями виступали Ломака і Васильченко, які вели п'ять справ про конфлікт між, по суті, Андрієм Адамовським та естонським інвестором Тедером Хілларом у їхній боротьбі за контроль над одним з найбільших ТРЦ України - Sky Mall.

Конфлікт розпочався 2010 р., коли співінвестор проекту Андрій Адамовський через Лондонський суд розірвав акціонерну угоду з компанією Тедера Хіллара на 50%+1 акцію в ТРЦ Sky Mall і угоду про сall-опціон. Тут важливо зазначити, що, попри деякі несуттєві порушення договору з боку Arricano, договір між Тедером і Адамовським не містив у собі норм, на підставі яких цей договір можна розірвати. Тобто Адамовський скористався прецедентним правом.

При цьому Лондонський суд ухвалив, що сторони конфлікту переходять на фідуціарні (довірчі) відносини. Це, крім іншого, означає, що прибуток від проекту сторони мають ділити відповідно до часток у проекті: Stockman Interhold S.A. Адамовського (50,03%) і Arricano Тедера Хіллара (49,97%).

Але, використовуючи класичні рейдерські схеми, Адамовський забрав під повний контроль ТОВ "Призма Бета", у власності якої сьогодні перебуває Sky Mall, і почав класти весь прибуток від ТРЦ собі в кишеню. Таким чином, компанія Arricano з лютого 2012 р. не отримує прибутку в розмірі 2 млн дол. щомісяця. Адамовський на привласнені гроші будує свої об'єкти, наприклад Art Mall.

Втім, навряд чи Адамовський на цьому заспокоїться. Прикриваючись репутацією колекціонера і філантропа, він навіть не соромиться казати в інтерв'ю, що готовий використовувати будь-які можливості, щоб не повернути Хіллару його частку в ТРЦ.

А тим, хто цікавиться глибшими історіями, пов'язаними з Адамовським, можемо порекомендувати вивчити справу про продаж групи "ВікОйл" компанії ТНК. Тоді, за твердженнями обізнаних людей, Адамовський привласнив понад 30 млн дол., що для нього так і залишилося безкарним.

Але сьогодні, коли ситуація в країні починає повільно змінюватися у бік цивілізованих норм і стандартів, коли підписано Угоду про асоціацію з Євросоюзом, є шанс, що європейський інвестор Хіллар Тедер буде захищений у своїх законних інтересах. А його опонент Андрій Адамовський, який гордо демонструє своє російське громадянство, зазнає поразки у своїх схемах.