Місцеві проблеми в масштабах держави

Автор : Роман Якель
25 жовтня 18:30

Не можуть соціальні зобов'язання держави з першочергових виплат - зарплат, стипендій, пенсій - безкінечно вирішуватися за рахунок місцевих бюджетів.

 

То вже українська традиція: що ближче до завершення року, то більше ускладнюється ситуація з державними фінансами. Уряд звалив на себе чималий багаж соціальних зобов'язань, які важко виконувати. Дійшло до того, що органи Держказначейства ще з літа цього року затримують ряд виплат, зокрема, з тимчасової втрати працездатності (так званих декретних, лікарняних), допомог по безробіттю.

Та гірше те, що другий рік поспіль підрозділи цього ж відомства у другому півріччі майже або взагалі не здійснюють розрахунків за незахищеними статтями видатків місцевих бюджетів. Ситуація у різних містах України схожа як дві краплі води - від Львова до Донецька, від Києва до Сімферополя. Днями в місті Івано-Франківську з'явилися білборди з написом: "Казначейство Азарова, віддай гроші на ремонт доріг. Громада міста". Очевидно, що подібні звернення-заклики були б актуальними в абсолютній більшості українських міст і містечок. Адже вони виражають гостроту проблеми непроплат не для окремих міст чи регіонів, а в масштабах держави.

Перші симптоми затримок із фінансуванням в Івано-Франківську з'явилися ще наприкінці травня. Але тоді розрахунки, зокрема, за виконані роботи з будівництва та ремонту доріг у місті, вдалося здійснити. А в серпні невиплачена за різними розпорядниками коштів міського бюджету сума почала стрімко зростати і на сьогодні перевищила 20 млн грн.

Діапазон невиконаних розрахунків вражає широтою: за капітальний ремонт доріг - 8,5 млн грн, поточний ремонт доріг - 213 тис., капітальний ремонт будівель соціальної сфери -
1,5 млн, капітальні видатки закладів освіти, медицини, культури - 1,6 млн, видатки загального фонду на функціонування бюджетних установ - 3 млн грн... Перелік можна продовжувати. За минулий тиждень управління Державної казначейської служби в місті Івано-Франківську за незахищеними статтями видатків не оплатило жодної копійки.

Його начальник Володимир Косик, який, поза сумнівом, сам став заручником складної ситуації з державними фінансами, параліч оплат пояснює так: "Коли закриємо всі захищені статті видатків, тоді почнемо оплачувати незахищені. Для цього повинні бути виділені фінансові підкріплення. Так, ситуація з фінансами в державі непроста. Але вона не є критичною. Не треба забувати, що міська влада взяла з єдиного казначейського рахунку держави коротко- і середньострокових позик на суму 72,2 млн грн (для
фінансування тих самих делегованих державою повноважень. - Р.Я.) і ще не повернула їх. Завдяки роботі Державної казначейської служби виплачуються зарплати вчителям, лікарям, працівникам культури. Та навіть незахищені статті видатків міського бюджету фінансуються краще, ніж торік. Станом на 17 жовтня було здійснено розрахунки на суму майже 123 млн грн, а
2012-го на цю дату - 88,7 млн".

На жаль, підрядні організації, які виконали роботи чи надали послуги для Івано-Франківська, не відчувають "цифр покращення". Міський голова Віктор Анушкевичус вважає, що нині розвиток міста зупинився. А якщо не врегулювати ситуації з оплатами , то через тиждень-другий може настати колапс життєдіяльності обласного центру. "Через неоплати з боку органу Держказначейства в місті зупинив роботу асфальтний завод, підрядники не можуть завершити ремонт кількох доріг і перехресть вулиць у місті, - каже градоначальник. - Зелене господарство не обрізає крони дерев, адже немає коштів для придбання пального. У структурних підрозділах міськвиконкому відключають телефони за несплату рахунків, у вимушені відпустки відправляємо водіїв... А з чим і як місто увійде в зиму? Комунальним підприємствам ніхто не дасть безплатно піску, солі для посипання доріг і тротуарів, пального. Наприклад, КП "ДРЕУ", яке здійснює експлуатацію доріг, мостів і дамб у місті, вже зупиняє роботу, адже воно не має коштів, щоб закупити піщано-соляну суміш. Добре, що підрядники розуміють: у неоплатах із боку Держказначейства винуватий не орган місцевого самоврядування, це - вина держави. Тому вони не припиняють робіт. Бо якщо підрядна організація відмовиться мати справу з міською радою, то потрібно буде проводити новий
тендер. А ця процедура триватиме півтора-два місяці. І ми втратимо зиму...".

Стривайте, а що ж це таке - незахищені статті видатків? У структурі виконаних робіт чи наданих послуг левову частку становлять зарплати. Не отримавши коштів, підприємства не можуть виконати зобов'язання перед своїми працівниками, оплатити енергоресурси. Не можуть же ж люди працювати безплатно, сидіти на робочому місці без тепла, електроенергії тощо. "Та найбільш парадоксальним є результат, коли щодо підприємства, яке виконало роботи, залучивши власні обігові кошти, але не отримало оплати від міста, відкривають кримінальне провадження за невиплату зарплати. Оце вже межує з цинізмом!" - обурюється міський голова Віктор Анушкевичус.

Українським містам, селищам, селам постійно бракує коштів на виконання місцевих програм, розв'язання найболючіших житлово-комунальних, екологічних проблем і т.ін. Та держава не дає користуватися навіть тим, що самі заробили. Тому й недивно, що Асоціація міст України вимагає, щоб кошти спеціального фонду, бюджету розвитку органи місцевого самоврядування могли розміщати в державних банках - Ощадбанку чи Укрексімбанку. Оптимальний варіант - розпорядник коштів може будь-коли принести платіжне доручення, а банк зобов'язаний перерахувати ці кошти. У Верховній Раді вже зареєстровано відповідний законопроект.

Та програма-мінімум згаданої громадської організації безпосередньо стосується роботи органів Держказначейства. Якщо ситуація з розрахунками в найближчі дні не зміниться, Івано-Франківське регіональне відділення Асоціації міст України погрожує акціями протесту. Місцеві ради Прикарпаття спочатку проведуть спільне засідання біля будівлі облдержадміністрації, а далі депутати різних рівнів поїдуть у Київ, щоб достукатися зі своїми вимогами до Кабміну. Адже не можуть соціальні зобов'язання держави з першочергових виплат - зарплат, стипендій, пенсій - безкінечно вирішуватися за рахунок місцевих бюджетів.