Цугцванг харківських суддів

Автор : Андрій Вишинський
29 жовтня 00:00

Продовження ж розслідувань НАБУ та АМКУ відносно посадових осіб Держгеонадр у підсумку може привести до скасування результатів конкурсу по Південно-Кісівській та Мурафінській нафтогазових площах. На жаль, відповідальність можуть понести лише виконавці - посадові особи Держгеонадр і харківської податкової міліції.

 

Скандал із конкурсом з продажу спецдозволів на користування надрами в Харківській області, який відшумів навесні, одержав своє продовження. Ситуація зазнала розголосу після рішення аукціонного комітету, який вирішив не допускати до конкурсу на купівлю спецдозволів (ліцензій) на користування двома нафтогазоносними площами - Південно-Кісівською та Мурафінською - компанію "Ютекснафтогаз". Одразу після одержання письмової відмови представники компанії звернулися до правоохоронних органыв. Після цього в компаній-засновників "Ютекснафтогазу" почалися проблеми.

Перемога одноденок

22 березня відбувся перший у 2016 р. аукціон із продажу спецдозволів на користування надрами. Серед них були ліцензії на розробку двох ділянок - Мурафінської та Південно-Кісівської площ.

Аукціонний комітет Держслужби геології та надр не допустив компанію "Ютекснафтогаз" (Харків), співзасновником якої виступає представництво іноземної компанії "Матрапак ГмбХ", до конкурсу з продажу ліцензій на розробку Південно-Кісівської (Коломацький р-н) і Мурафінської (Краснокутський р-н) газоносних площ у Харківській області. Формально - через "невідповідність документів". Хоча "Ютекснафтогаз" надав усі папери згідно з вимогами. Утім, виключення з формальних причин - класичний спосіб відітнути небажаного учасника.

"Ютекснафтогаз" наприкінці березня поточного року звернувся в Генеральну прокуратуру та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) із заявою про корупційне правопорушення з боку аукціонного комітету Держгеонадр, який не допустив компанію до участі в торгах.

Компанія "Ютекснафтогаз" звернулася в НАБУ, Генпрокуратуру та головне управління Національної поліції міста Києва з заявами про скоєння кримінального правопорушення посадовими особами Державної служби геології та надр під час проведення аукціону з продажу спецдозволів на геологорозвідку нафтогазових площ у Харківській області. А також в Антимонопольний комітет України, який розслідує, чи було дотримано норм законодавства в частині захисту економічної конкуренції при проведенні аукціонів Держгеонадрами.

Незабаром після направлення звернень до правоохоронних органів у березні 2016 р. податкова міліція в Харківській області відкрила кримінальну справу відносно третьої компанії за фактом несплати податків в особливо великих розмірах.

Наїзд за компанію

Під час слідчих дій за цією кримінальною справою податковою міліцією було проведено обшук цілісного майнового комплексу, який перебуває в оренді представництва іноземної компанії "Матрапак ГмбХ" і використовується разом із ТОВ "Краснокутський агрошляхбуд". На його території розташовується виробництво складних органічних розчинників. Нагадаємо, що "Матрапак ГмбХ" і ТОВ "Краснокутський агрошляхбуд" є співзасновниками ТОВ "Ютекснафтогаз".

У результаті співробітники податкової міліції в Харківській області наклали арешт на майно, що належить компанії, відносно якої не відкрито жодних справ. Понад те, представництво німецької компанії "Матрапак ГмбХ" розпочало діяти на території України тільки з початку поточного року.

На даний момент через арешт сировини та готової продукції, яка належить представництву компанії "Матрапак ГмбХ", виробництво припинено.

Компанія є німецьким виробником складних органічних розчинників і продуктів нафтохімії. Продукція компанії продається в супермаркетах як України, так і Західної Європи. До кінця
2018 р. "Матрапак ГмбХ" планував інвестувати в розвиток виробництва в Україні 15 млн євро.

"Непотрібні" інвестиції?

Слідчі дії податкової поліції в Харківській області блокують також інший проект представництва німецької компанії "Матрапак ГмбХ". На четвертий квартал поточного року було заплановано старт виробництва інгібітору гідратоутворення. Він застосовується при видобутку природного газу. Обсяги використання цього продукту прямо пов'язані з обсягами видобутку. Розпочато монтаж першої черги заводу. Загальна вартість уже завезеного обладнання американського виробництва становить близько 8 млн євро.

Якщо проект почне свою роботу, то "Матрапак ГмбХ" вироблятиме близько 750 т інгібітору гідратоутворення на місяць. За нинішніх обсягів видобутку природного газу частка компанії на внутрішньому ринку інгібіторів може становити до 20%.

У представництві німецької компанії "Матрапак ГмбХ" вважають, що у зв'язку з діями податкової міліції початок роботи може бути перенесений на початок 2017 р. Через проведені слідчі дії частину обладнання можна буде встановити тільки наступної весни.

Поки ж компанія "Матрапак ГмбХ" оскаржує в Харківському апеляційному суді рішення суду першої інстанції про арешт сировини та продукції компанії.

20 жовтня судді Апеляційного суду Харківської області прийняли рішення втретє відкласти розгляд позову для врегулювання питання сторонами. Наступне засідання апеляційного суду в справі відбудеться 31 жовтня.

Глухий кут для суду

Поки в Харкові тривають баталії навколо незаконно вилученого харківськими податківцями майна представництва німецької компанії "Матрапак ГмбХ", у Києві одержують хід розслідування, розпочаті за заявами ТОВ "Ютекснафтогаз", поданими ще в березні.

Триває розслідування Антимонопольного комітету про порушення конкурентних норм під час проведення конкурсу Держгеонадрами.

У цьому самому напрямі рухається й Національне антикорупційне бюро України. За словами джерел у НАБУ, його детективи вже внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальну справу проти голови аукціонного комітету Дмитра Абрамовича та тимчасово виконуючого обов'язки голови Держгеонадр Миколи Бояркіна за фактом порушень під час проведення аукціону.

Не в кращій ситуації опинилася голова Харківського апеляційного суду Антоніна Колтунова. У разі зняття арешту з продукції може статися дуже неприємний казус, що може обернутися кримінальною справою вже проти харківських фіскалів. А саме - проти першого заступника начальника ДФС у Харківській області Андрія Бежанова, який координує діяльність податкової міліції, і старшого слідчого податкової міліції Костянтина Ярмака, котрий веде цю справу.

При арешті сировини та готової продукції залізничні цистерни не були належним чином оформлені співробітниками податкової міліції. За інформацією, отриманою від "Укрзалізниці", цистерни, в які вилучалися сировина та продукція при проведенні обшуку 23 вересня, що належать представництву німецької компанії "Матрапак ГмбХ", за документами навіть не подавалися під навантаження.

У ситуації, що склалася, будь-який розвиток подій веде до програшу осіб або компаній, які стоять за відкриттям кримінальної справи проти третьої компанії. Імовірне зняття арешту з майна представництва німецької компанії "Матрапак ГмбХ" може дати підстави для кримінального переслідування посадових осіб харківської податкової міліції.

Продовження ж розслідувань НАБУ та АМКУ відносно посадових осіб Держгеонадр у підсумку може привести до скасування результатів конкурсу по Південно-Кісівській та Мурафінській нафтогазових площах. На жаль, відповідальність можуть понести лише виконавці - посадові особи Держгеонадр і харківської податкової міліції.

І хоча відповідальність за наїзд на "Матрапак ГмбХ" в остаточному підсумку понесуть харківські фіскали, по інвестиційному іміджу України завдано чергового удару. За даними джерела в компанії, ця справа вже зацікавила німецькі ЗМІ.