Формула ціни на газ: "Газпром" одержував вигоду з 2009 р., тепер — черга "Нафтогазу"

Автор : Уніговський Леонід
26 грудня 18:13

У контракт на закупівлю газу між "Нафтогазом України" та "Газпромом" від 19 січня 2009 р. камені не кидала хіба що дуже ледача людина. Насамперед у зв'язку з формулою ціни, за якою "Нафтогазу" доводилося переплачувати росіянам за газ, тому що формульна ціна була вища за ринкову практично весь час, починаючи з січня 2009 р. Але падіння цін на нафту змінило ситуацію, і тепер "Нафтогаз" може виграти на тому, на чому весь цей час заробляв "Газпром".

 

У контракт на закупівлю газу між "Нафтогазом України" та "Газпромом" від 19 січня 2009 р. камені не кидала хіба що дуже ледача людина. Насамперед у зв'язку з формулою ціни, за якою "Нафтогазу" доводилося переплачувати росіянам за газ, тому що формульна ціна була вища за ринкову практично весь час, починаючи з січня 2009 р. Але падіння цін на нафту змінило ситуацію, і тепер "Нафтогаз" може виграти на тому, на чому весь цей час заробляв "Газпром".

Формулу, яку вибрано в контракті для визначення ціни, можна спрощено надати в такому вигляді:

Описавши зміну цін на газойль і мазут від ціни на нафту лінійною функцією та підставивши ці співвідношення у формулу розрахунку ціни на газ для НАКу за контрактом 2009 р., одержимо залежність ціни на газ від ціни на нафту (рис. 1, погрішність не більш як 15%).

Вибір досить великого значення P0 - базової ціни (450 дол. за тисячу кубометрів) і формули ціни у вигляді добутку співмножників призвів до того, що обчислювана ціна на газ істотно змінюється навіть при невеликих змінах ціни на нафту і, відповідно, цін на мазут і газойль.

Тому підвищення середнього рівня цін на нафту з 55,81 дол./бар. У 2009 р. до 109,94 дол./бар. 2013-го (згідно з даними U.S. Energy Information Administration, www.eia.gov) призвело до збільшення ціни купленого "Нафтогазом" у "Газпрому" природного газу з 360 дол. за тисячу кубометрів у першому кварталі 2009 р. до близько 485,5 дол. - у другому кварталі 2014-го (відповідно до заяви голови правління ВАТ "Газпром" від 3 квітня 2014 р.). При цьому ціни зазначено без урахування скасування мита урядом РФ.

Така ж картина спостерігається й при зниженні ціни на нафту, щоправда, у зворотному напрямку.

На рис. 2 подано розрахункові графіки зміни цін на газ за контрактом (ціну на газ за контрактом розраховано з дев'ятимісячним лагом) у зіставленні зі змінами цін на нафту та цінами на природний газ на "день уперед" на хабах Північно-Західної Європи Gaspool та NCG (ціни природного газу на хабах наведено за даними біржі ЕЕХ).

Починаючи з кінця 2014 р. спостерігається зближення цін на газ за контрактом і спотових цін.

Щоправда, з огляду на девальвацію гривні у 2014 р. ціна газу за контрактом у гривневому еквіваленті тільки підвищувалася (рис. 3).

Цікаво спрогнозувати, за якої ціни на нафту ціна природного газу, який закуповується "Нафтогазом" за контрактом із "Газпром", може бути нижчою, ніж ціна газу, який закуповує та сама НАК у європейських компаній для потреб України.

Для цього скористаємося прогнозами Світового банку, Bloomberg і Morgan Stanley. У таблиці наведено розрахований Morgan Stanley за даними Bloomberg (грудень 2014 р.) прогноз цін на нафту (Brent) на період 2015–2018 рр.

До речі, рада виконавчих директорів Світового банку на початку тижня затвердила кредит Україні для підвищення надійності системи електропередачі та підтримки оптового ринку електроенергії. Світовий банк у такий спосіб підсилює свою підтримку реформ в енергетичному секторі України.

"Ця інвестиція допоможе Україні відновити національну мережу передачі електроенергії в сфері підвищення енергетичної безпеки України та пом'якшення наслідків зміни клімату", - зазначив регіональний директор СБ по Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан.

Світовий банк виділить 2,5 млн дол. для здійснення реформ в енергосекторі України відповідно до зобов'язань у рамках Енергетичного співтовариства та Угоди про асоціацію з ЄС.

Та повернімося до ціни на газ. На рис. 4 і 5 представлені результати зіставлення прогнозних цін на газ, розрахованих для контракту "Нафтогазу" із ВАТ "Газпром", і прогнозних цін на природний газ у Європі за даними Світового банку на жовтень 2014 р. (Світовий банк розраховує ціни на газ у Європі з урахуванням як середніх імпортних цін на кордонах країн, так і спотової складової. Ми закуповуємо газ у Європі на торговельних майданчиках, ціна закупівлі може трохи відрізнятися від розрахованої Світовим банком.)

Наведені прогнозні розрахунки показують, що при реалізації кожного сценарію цін на нафту (максимальних, базових, мінімальних) існують періоди часу, коли ціна на газ за контрактом 2009 р. нижче прогнозної ціни на газ у Європі.

Наприклад, при закупівлі газу за контрактом 2009 р. без знижки у разі реалізації сценарію мінімальних цін на нафту аж до початку 2017 р. ціни за зазначеним контрактом будуть нижчими від середньоєвропейських.

У разі закупівлі газу за контрактом за наявності знижки для всіх розглянутих сценаріїв цін на нафту весь 2015 р. ціни газу за контрактом будуть нижчими від середньоєвропейських.

Чи означає це, що в таких випадках ми маємо переорієнтуватися в закупівлі лише на російський газ? Звичайно, ні. Насамперед з міркувань енергетичної безпеки.

Зазначу, що визначальною умовою енергетичної безпеки для країн Європейського Союзу є вимога не перевищувати порогу у 30% при імпорті енергоносія від одного постачальника.

Наведений аналіз має якісний характер. Але він показує, що в "Нафтогазу" є можливість використовувати гнучку стратегію закупівель у решту періоду дії контракту з "Газпромом" аж до кінця 2019 р.

Російська сторона повною мірою використала особливості формули визначення ціни на газ у контракті на закупівлю газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" при збільшенні вартості нафти. Тепер наша черга - "Нафтогазу України" - використати ці самі особливості у своїх інтересах, але вже при зниженні ціни на нафту. Якщо, звичайно, "Газпром" не перейде у 2015 р. на біржове визначення цін на природний газ у Європі, що досить імовірно. І тоді вже "Нафтогаз", у свою чергу, може торгуватися з "Газпромом", якщо така зміна контракту буде йому невигідною.