Казус з тарифним мораторієм, або Зима як засіб виявлення популістів

Автор : Сергій Пінчук
14 жовтня 00:00

Рівненська райрада була однією з перших, хто підхопив прапор політичної боротьби за тарифи, ухваливши документ, який майже повторює аналогічне рішення Київської міськради №558/558 від 7 липня 2016 р. Депутати райради і до сьогодні несли б величезний стяг з написом "Мораторій на тарифи", якби… не зима.

 

Рівненська райрада була однією з перших, хто підхопив прапор політичної боротьби за тарифи, ухваливши документ, який майже повторює аналогічне рішення Київської міськради №558/558 від 7 липня 2016 р. Депутати райради і до сьогодні несли б величезний стяг з написом "Мораторій на тарифи", якби… не зима. Та от біда - постачання тепла в районі здійснює комунальне підприємство "Рівнерайкомуненергія", яке не в змозі розпочати опалювальний сезон за попередньо встановленими тарифами.

15 липня на позачерговій сесії ухвалила рішення №180 про встановлення мораторію (заборони) на введення в дію з 1 липня 2016 р. підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги - електроенергію, природний газ, теплоенергію, гаряче та холодне водопостачання й водовідведення.

Зрозуміло, що це рішення прийняте з перевищенням повноважень райради в частині регулювання тарифів на електроенергію та природний газ і не має ніякого впливу на вартість цих енергоносіїв для споживачів, якщо місцева влада зі свого бюджету не компенсує громадянам підвищення регулятором тарифів. Але такий тоді був політичний тренд… Депутати райради і до сьогодні несли б величезний стяг з написом "Мораторій на тарифи", якби… не зима. А взимку, як відомо, в наших широтах без опалення і населення не проживе, і бюджетні установи не працюватимуть, та й промисловість, якої в районі не густо, зупиниться.

І от біда - постачання тепла в районі здійснює комунальне підприємство "Рівнерайкомуненергія", яке виявилося не спроможне розпочати опалювальний сезон за тарифами, які востаннє були відкориговані ще 17 березня 2016 р. рішенням №93. Тому 28 вересня 2016 р. на сесію Рівненської райради було винесено проект рішення "Про затвердження економічно обґрунтованих тарифів на теплопостачання комунальному підприємству "Рівнерайкомуненергія". Ухвалення такого проекту означало значне підвищення вартості послуг.

Така ідея зовсім не сподобалася жителям селища Квасилів, які є основними споживачами послуг теплопостачання. Депутати Квасилівської селищної ради від імені споживачів через районний тижневик "Слово і час" звернулися до голови районної ради з проханням не встановлювати нових тарифів, а навпаки, подовжити дію мораторію.

З ними провели роз'яснювальну роботу і пояснили, що так не буде. Тоді напередодні сесії райради виконавчий комітет Квасиліської селищної ради ухвалив звернення: хоча б трохи знизити запропонований тариф до розміру, встановленого у м. Рівному.

І районні чиновники продемонстрували небайдужість до думки людей: пропозицію про хоч невелике, але зниження тарифів вніс особисто голова Рівненської райдержадміністрації В.Пилипчук під час розгляду питання по суті. Депутати її підтримали одноголосно.

Однак ніхто при цьому навіть не подумав, що таке популістське "зменшення" тарифу на 69 коп. за квадратний метр площі житла робить це рішення райради, м'яко кажучи, не зовсім законним. Справа в тому, що згідно зі ст. 31 Закону "Про житлово-комунальні послуги" встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво без відповідного відшкодування не допускається і може бути оскаржено в суді. Те саме зазначено і в Законі "Про теплопостачання" та інших нормативно-правових актах.

Чи можна вважати економічно обґрунтованим принцип встановлення тарифу "як у м. Рівному"? Навряд.

Та й це не головне. Була ще одна перешкода для ухвалення рішення про підвищення тарифів - мораторій, який самі ж депутати два місяці тому встановили. Одноголосно. І тут депутати райради продемонстрували, що вони є господарями свого слова: як одноголосно встановили мораторій, так одноголосно його й скасували - внесли доповнення до п. 3 рішення №220 "Про затвердження економічно обґрунтованих тарифів на теплопостачання…".

Отже, мораторій на тарифи у Рівненському районі проіснував 77 днів, так і не принісши ніякого полегшення для гаманців його жителів. На цьому можна було б і закінчити цю статтю, якби не одне але…

За 20 днів до того, 8 вересня 2016 р., Рівненська облрада ухвалила рішення №300 "Про встановлення мораторію (заборони) на введення з 1 липня 2016 р. у дію підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення Рівненської області" і визначила термін його дії аж… "до винесення рішення окружним адміністративним судом м. Києва у справі за позовом народних депутатів України до НКРЕКП". За цей мораторій майже в повному складі голосували фракції облради БПП, "Батьківщини", "Свободи" та Радикальної партії.

Найцікавіше те, що головою і заступником голови Рівненської райради є представники БПП, а кількість депутатів від тих самих БПП, "Батьківщини", "Свободи" та "радикалів" - 25. При загальному складі райради 36 депутатів. Тобто, голосуючи "за підвищення тарифу" для свого комунального підприємства, депутати райради мали не тільки скасувати своє рішення про мораторій, а й проігнорувати рішення своїх "старших товаришів" по партії в облраді?

Для Рівненської райради ситуація напередодні сесії була патовою: або не голосувати за підвищення тарифу 28 вересня через свій та обласний мораторії і заганяти своє комунальне підприємство у величезні збитки і ставити під загрозу опалювальний сезон, або підвищувати тариф і в такий спосіб продемонструвати подвійні стандарти щодо політики. Мовляв, "ми за колгосп, але не в нашому селі".

Вибір було зроблено на користь теплих батарей у помешканнях виборців і бюджетних установах. Але цим рішенням райрада поставила у складне становище обласне керівництво партій, які голосували за мораторій на підвищення тарифів в області. Адже тепер вони мали б зробити оргвисновки і як покарання за недотримання політичного курсу партій, наприклад, позбавити 2/3 депутатів райради, включно з головою та заступником, партійних квитків. Якщо вони цього не зроблять, знову ж продемонструють подвійні стандарти...

Поки що ніхто ніяких оргвисновків не зробив. Сподіваються на коротку пам'ять виборців? Або на нові політичні шоу, які постійно мусить придумувати центральне партійне керівництво, щоб підтримувати імідж борців за народне благо. Такий само штучний, як і мораторії на підвищення тарифів.