На чому базується газовий баланс України-2014

Автор : Алла Єрьоменко
24 сiчня 19:35

На "газпромівському" обов'язковому імпорті "Нафтогазом" 33 млрд кубометрів та обіцяному транзиті 83,3 млрд кубометрів?!

 

Коли в протистоянні влади та народу з'явилися не лише жертви побиття, а й загиблі, на цьому тлі, здається, все втрачає сенс... І під гуркіт від вибухів гранат на вул. Грушевського в Києві це пролунає, напевно, недоречно. Але... рахунки за комунальні послуги отримають усі. При цьому більша частина "комуналки" зав'язана на газі (про тарифи DT.UA повідомляло в попередньому номері).

Сьогодні DT.UA розповість про прогнозний баланс газу на 2014-й. Про те, що заплановано. Щоб ви знали, за що платите. Як вийде насправді - ми всі побачимо в міру надходження рахунків і проблем.

Прогноз чи баланс?

Що таке баланс доходів і витрат, зрозуміло не лише бухгалтеру великої компанії, податковому інспектору, а й кожній домогосподарці. А що таке прогнозний баланс надходження та розподілу природного газу України, наприклад, на 2014 р.? Якщо коротко, то це основні прогнозовані показники того, скільки українські споживачі планують одержати та спожити природного газу (і почасти - наскільки це реально). А от за що та за скільки вони заплатять, це вже питання до інших міністерств і відомств.

Проект прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу для України на 2014 р. уже давно склали - як тільки 17 грудня 2013 р. "Нафтогаз України" підписав додаткову угоду з "Газпромом" до контракту купівлі-продажу газу від 2009 р. (див. DT.UA №48 від 20 грудня 2013 р., "Запам'ятай, як усе починалося"). Тепер газовий баланс, напевно, лише "підганяють" під заявлені параметри - 33 млрд кубометрів імпортного "газпромівського" природного газу. І все б нічого, якби за все це нам не довелося платити не тільки за "газпромівським", а й за національним рахунком.

Є ще плани трейдерів, експортерів і ще деяких "співтоваришів". Але баланс газу країни має сходитися в його надходженні та розподілі, хоча б за обсягом. А в ідеалі - і фінансово. Про "ідеал" ми довідаємося лише наприкінці 2014-го. Поки ж про те, що прогнозний баланс газу нам обіцяє. Причому врахуємо, що його ще можуть змінити. Однак, припускаю, не кардинально.

Газоресурси

Із чого складаються ці ресурси? Для будь-якої країни - з усього, що містить або з чого можна добувати газ. Видобуток з родовищ на території країни, розробка "сланцевих покладів", метану вугільних пластів, переробка торфу, вугілля. В України ще є і нафтогазоносний шельф Чорного моря. (Щоправда, державний "Чорноморнафт0огаз" не досягнув особливих успіхів у його розробці, зате ліцензії на вивчення та розробку "солодких" площ на шельфі від імені України вже видали.)

Далі - "зелена" енергетика (енергія вітру, сонця, біогаз). І вже потім - імпорт газу, і як мінімум із трьох джерел. Така практика в ЄС і не тільки.

Тепер подивимося, з чого складаються прогнозовані ресурси газу України на 2014 р.

1. З газу, добутого в Україні. Прогнозується видобуток в обсязі 23,27 млрд кубометрів. У 2013-му було видобуто
21,4 млрд.

"Укргазвидобування" (основне, державне поки ще, ПАТ) планує видобути 15,36 млрд кубометрів (результат 2013 р. - 15,1 млрд). Не факт, що вийде, але всі залишки з газоносних родовищ, схоже, вичавлять.

"Укрнафта" планує наростити обсяги й після 1,9 млрд. кубометрів у 2013 р. добути у 2014-му 2,5 млрд кубометрів газу. Чи там просто вирішили, що дешевше узаконити реальний видобуток газу?

"Чорноморнафтогазу" запланували збільшити видобуток газу з 1,6 до
2,42 млрд кубометрів. Заявка на рекорд, аби тільки фінансовий стан цієї держкомпанії не підкачав.

Решта газовидобувних компаній планують добути у 2014 р. близько 3 млрд. кубометрів газу (у 2013-му - не менш як 2,2 млрд).

2. З експортованого газу. А серед експортерів в Україну значиться в основному російський "Газпром".

Інакше кажучи, з великою часткою ймовірності це може означати, що другим "наповнювачем" ресурсу газу прогнозується саме російська газова монополія. У 2013 р., за даними джерел DT.UA, "Газпром" поставив для потреб України 27,9 млрд кубометрів (мабуть, включаючи всі схеми). У 2014-му, як і повідомляло DT.UA, прогнозується 33 млрд кубометрів "газпромівського" газу.

На частку решти іноземних газопостачальників відведено 6,27 млрд кубометрів. Але Ostchem Д.Фірташа там прямо не значиться. Як і компанії групи СЄПЕК або Ахметова. Не факт, що все так і буде, але в подібних прогнозах, як правило, передбачають такі "деталі".

Планується й відбір із підземних сховищ газу (ПСГ) - майже 12,09 млрд кубометрів (у 2013 р. із ПСГ відібрали
12,6 млрд). Це теж ресурс. Щоправда, у прогнозному балансі лише позначений обсяг добутого в Україні газу, що призначається тільки для населення, - аж 5,82 млрд кубометрів. Можливо, решта газу - це квота Фірташа? Чи, точніше, "Газпрому"? Адже в Міненерговугільпромі DT.UA запевнили, що для потреб населення та підприємств теплокомунальної енергетики необхідно 25 млрд кубометрів газу на рік. А видобуток (оподатковуваний), відповідно до прогнозного балансу, становитиме у 2014-му в найкращому разі 23,27 млрд кубометрів газу.

Офіційно в прогнозному балансі ні про біогаз, ні про інші варіанти газопоставок не йдеться. Як і в попередні роки.

Газорозподіл

Якщо вірити прогнозному балансу надходження та розподілу природного газу, то за передбачуваного спаду виробництва споживання газу в Україні... зросте - до 68,36 млрд кубометрів. У 2013-му спожили близько 62 млрд кубометрів. А хто заплатить за збільшений на 6–7 млрд кубометрів баланс газу? Напевно, відповідь більшості відома - ми з вами.

Безпосередньо споживачам газу, насамперед громадянам, призначається 46,49 млрд кубометрів. У 2013 р. - 46,8 млрд кубометрів. На "технічні потреби" піде, мабуть, різниця обсягом близько 4,2 млрд кубометрів (у 2013 р. - 3,5 млрд).

У ПСГ планують закачати 17,4 млрд кубометрів (у 2013 р. - 11,6 млрд). Причому газу так званого власного видобутку - тільки 5,88 млрд.

І з'явився в прогнозному газовому балансі новий рядок: "Експорт газу". Планують, що близько 4 млрд кубометрів газу експортує "Газенерго-Україна". А візьме вона, найшвидше, цей ресурс в "Укрнафтогазінвесту"...

"Газпром" у 2014 р., відповідно до прогнозного балансу, обіцяє поставити через територію України 83,3 млрд кубометрів. Але, як каже народна приказка, обіцяти - не означає одружуватися...

Існують й інші варіанти газорозподілу в Україні у 2014 р. Але скрізь фігурують 33 млрд кубометрів імпортного "газпромівського" газу...

Однак може так статися, що на початку наступного кварталу чи півріччя про знижену ціну "газпромівського" газу Україна та РФ ("Нафтогаз" і "Газпром") не домовляться. Тоді знову вступить у силу контракт купівлі-продажу газу від 19 січня 2009 р. з базовою ціною для "Нафтогазу" 450 дол. за тисячу кубометрів. Чи, припустимо, до квітня 2015-го ціну "газпромівського" газу "підганятимуть" під 268,5 дол. А потім що? "Газпром", напевно, знову підрахує, у скільки йому обійшлася "прихильність" до української влади, і виставить рахунок українцям (йому наша влада й сьогодні, схоже, п'яте колесо у возі). З усіма нулями...

Про реверс

Не промовчу. Щойно 9 січня міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький фактично поставив хрест на реверсних газопоставках, включаючи багатообіцяючий договір зі Словаччиною, DT.UA звернулося до міністра з запитаннями, у тому числі про реверс газу.

- 9 січня ви фактично заявили про відмову України від реверсного газу, сказавши таке: "Поки що ми виходимо щодо закупівлі газу, виходячи з міркувань, де ціна краща. Поки російський газ купуватимемо, тому що він дешевший на сьогоднішній день". Тобто українські компанії (насамперед "Нафтогаз") мусять відмовитися від реверсного газу, що поставлявся через Польщу та Угорщину? А що Україна робитиме завтра? Через рік, через 5–10 років у цьому аспекті, коли "Газпрому" стане нецікавою газова оборудка з нинішнім урядом України?

21 січня від імені міністерства відповів його заступник - голова апарату О.Бондаренко:

- Оскільки протягом 2010–2013 рр. Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" отримувала від ВАТ "Газпром" за контрактом природний газ за ціною, значно вищою, ніж ціна для європейських країн, компанія ("Нафтогаз України". - А.Є.) здійснювала активні кроки з пошуку альтернативних джерел поставок природного газу в Україну, в тому числі за рахунок виходу на спотові ринки природного газу Європи.

У травні 2012 р. між НАК "Нафтогаз України" та компанією RWE Supply &Trading GmbH (Німеччина) було укладено рамкову угоду купівлі-продажу природного газу (далі - угода), яка передбачає поставки природного газу на територію України з європейських спотових ринків через території Польщі, Словаччини та Угорщини, терміном на п'ять років. При цьому обсяги та ціна газу визначаються в окремих контрактах, які підписуються до цієї угоди.

НАК "Нафтогаз України" протягом 2013 р. закуповувала у RWE Supply &Trading GmbH за окремими контрактами обсяги газу за ціною, нижчою від ціни ВАТ "Газпром".

Враховуючи те, що ціну природного газу, що надходить з території Російської Федерації, за контрактом знижено до 268,5 дол. за тисячу кубометрів, що значно менше за ціну газу на європейських спотових ринках, на сьогодні компанія закуповує природний газ у ВАТ "Газпром".

Слід зазначити, що Рамкова угода між Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" та RWE Supply &Trading GmbH щодо купівлі-продажу природного газу є діючою, і у разі потреби НАК "Нафтогаз України" може отримувати та оплачувати газ, який надходитиме в реверсному режимі від компанії RWE Supply &Trading GmbH за окремими контрактами до угоди.

Формально все так, як сказано вище. З одним застереженням: так званий перерваний транзит (реверс) - дороге задоволення. А, як відомо, в усьому світі найбільші податки - саме "на задоволення". Чи може Україна дозволити собі таку розкіш?

Проте все-таки на запитання DT.UA про газоперспективи п'яти і більше років відповіді й від О.Бондаренка немає. Хоча вже є наступне питання до Міненерговугільпрому: що вони обговорюватимуть із приводу реверсу, зокрема зі Словаччини в Україну, з єврокомісаром Г.Оттінгером наступного тижня?