Розвідка боєм. Силовики прощупали "Укргазвидобування"

Автор : Ганна Люта
10 лютого 23:00

Минулої середи державна компанія "Укргазвидобування" приймала гостей. Близько 50 співробітників СБУ і ГПУ прийшли з обшуками до головного офісу компанії. Крім цього, обшуки відбулися в регіональних філіях "Полтавагазвидобування" і "Шебелинкагазвидобування", а також у квартирах і будинках деяких топ-менеджерів.

 

Минулої середи державна компанія "Укргазвидобування" приймала гостей. Близько 50 співробітників СБУ і ГПУ прийшли з обшуками до головного офісу компанії. Крім цього, обшуки відбулися в регіональних філіях "Полтавагазвидобування" і "Шебелинкагазвидобування", а також у квартирах і будинках деяких топ-менеджерів. Цього разу всі заходи проходили досить спокійно, жодних затримань і зломів не було, та й привід для обшуків був доволі абстрактний. У постанові суду, з якою прийшли силовики, йшлося про договори з охоронними фірмами періоду 2010–2015 рр., Тобто коли ще сьогоднішні керівники не працювали в "Укргазвидобуванні".

Однак, як розповів голова правління компанії Олег Прохоренко, СБУ цікавилася не лише договорами з охоронними структурами, під час обшуків також було вилучено документи, що стосуються закупівель, зокрема поставок "однієї великої німецької компанії". За словами Прохоренка, перевіряли навіть директора з закупівель НАК "Нафтогаз України" (йдеться про Романа Білягу, який курує закупівлі "Укргазвидобування"). Відомо, що Роман Біляга - людина, близька до Юрія Вітренка, комерційного директора "Нафтогазу". Можна припустити, що силовики скористалися першим-ліпшим приводом, щоб вилучити документи, які їх цікавлять.

Політичне загострення

Наприкінці січня - на початку лютого навколо кількох великих держкомпаній виникла напруга. Тут слід згадати нещодавні скандали навколо "Укрзалізниці" та "Укртрансгазу". У першому випадку відбулося перепідпорядкування "Укрзалізниці" від Міністерства інфраструктури безпосередньо Кабміну, в другому - мала місце невдала спроба керівництва і наглядової ради НАК "Нафтогаз України" змінити чинного керівника "Укртрансгазу".

Та якщо в випадку з "Укртрансгазом" "Нафтогаз" намагається усунути президента Ігоря Прокопіва, то з "Укргазвидобуванням" ситуація протилежна. Сьогоднішній менеджмент "Укргазвидобування" повністю підконтрольний "Нафтогазу", також влітку було ліквідовано наглядову раду компанії, яка формально мала можливість приймати будь-які рішення, аж до зміни керівництва "Укргазвидобування". Сьогодні ані Кабмін, ані будь-яке з міністерств не має прямого впливу на роботу "Укргазвидобування".

Нагадаємо, що в червні 2015 р. тодішній прем'єр-міністр і лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк вимагав змінити керівництво "Укргазвидобування", близьке до депутатської групи "Воля народу". Трохи пізніше номінаційний комітет при Кабміні затвердив на цю посаду Олега Прохоренка. Тоді ж було призначено й інших топ-менеджерів компанії.

Незважаючи на відхід Арсенія Яценюка, тобто втрату політичної підтримки, і формування уряду Володимира Гройсмана, "Укргазвидобування" спокійно пережила 2016 р. За цей час компанія досить успішно боролася з бізнесом втікача-депутата від групи "Воля народу" Олександра Онищенка. Йдеться про кілька компаній, у яких було укладено угоди про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням", але фактично це був банальний грабіж держави.

Справа Онищенка отримала продовження. Два тижні тому Солом'янський районний суд Києва на вимогу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заарештував на два місяці колишнього першого заступника голови правління "Укргазвидобування" Олександра Сомова і заступника голови правління Вадима Шленчака. Обидва проходять як підозрювані у справі Онищенка. Їх обвинувачують у розкраданні майна "Укргазвидобування" через підприємства спільної діяльності. У справі Онищенка "Укргазвидобування" змогла через суд розірвати угоди про спільну діяльність і повернути собі майно. Проте інші угоди, в тому числі найбільша - з "Карпатигаз" - продовжують працювати.

Говорячи про "Укргазвидобування", треба зазначити, що це один із найбільших державних активів, і інтерес політичних сил цілком зрозумілий. Керівництво "Укргазвидобування", як і "Нафтогазу", часто стає об'єктом публічної критики політиків, але поки що без реальних наслідків.

Обшуки в "Укргазвидобуванні", ймовірно, слід розглядати як продовження політичної боротьби за управління державним активом. Найбільш імовірно, що мета обшуків - зібрати компромат на керівництво компанії і в перспективі змінити менеджмент.

Ахіллесова п'ята "Укргазвидобування"

У системі закупівель державних компаній, особливо таких великих, як "Укргазвидобування", завжди багато порушень і непорозумінь. Тому інтерес силовиків до питання закупівель невипадковий.

Треба зазначити, що система закупівель "Укргазвидобування" за останні півтора року істотно змінилася. Більша частина закупівель проводиться через систему ProZorro, де будь-хто охочий може ознайомитися з документами і побачити заявки претендентів. Незважаючи на відкритість і доступність, система ProZorro має ряд недоліків. Перш за все це стосується неможливості проведення попередньої кваліфікації, на торги може подаватися будь-яка компанія. Основний критерій відбору переможця - ціна.

Інша справа, що далеко не всі компанії, які запропонували найнижчу ціну, можуть забезпечити необхідні вимоги товарів і послуг. Потім уже "Укргазвидобування" змушена проводити перевірку заявок компаній-переможців. Такий процес досить тривалий і виснажливий для компаній-покупців, а головне, неефективний, коли йдеться про закупівлі складного обладнання. Тому "Укргазвидобування" також використовує інші схеми закупівель, наприклад тендер-редукціон, що дає можливість провести попередню кваліфікацію претендентів, тобто відсіяти випадкових і несумлінних учасників.

Незважаючи на серйозні зміни та помітний прогрес у системі закупівель в останні роки, "Укргазвидобування" має багато слабких місць саме в цій сфері. Компанії-постачальники часто судяться з "Укргазвидобуванням", є й інші претензії, наприклад, закупівля товарів і послуг в обхід проведення торгів, закупівля неякісних товарів, порушення процедури і багато іншого.

Тому можна припустити, що недавні обшуки силовиків і вилучення документації по закупках матимуть наслідки. Найімовірніший сценарій - у вигляді арешту деяких топ-менеджерів, що мають стосунок до закупівель.

На сьогодні керівництво "Укргазвидобування" може розраховувати тільки на підтримку НАК "Нафтогаз України" та їхніх покровителів у деяких дипломатичних представництвах іноземних держав. У свою чергу, доля самого керівництва "Нафтогазу" безпосередньо залежить від результату судових розглядів із "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі. До рішення Стокгольмського арбітражу якісь рішучі кадрові зміни в держкомпаніях нафтогазового сектора виглядають малоймовірними. Тим більше, що перші результати суд повинен винести вже в березні.