Геннадій МОСКАЛЬ: "Водночас снайпери отримали від влади вказівку розстрілювати не тільки протестантів, а й міліціонерів"

Автор : Василь Валуйко
06 березня 20:50

Призначене на революційній хвилі нове керівництво МВС та СБУ спускає на гальмах справи про масові вбивства на Євромайдані й саботує роботу з розслідувань, намагаючись вигородити злочинців.

 

Більш нищівного критика МВС часів Януковича, ніж генерал Москаль, в Україні не було. Парадоксально: режим попереднього президента вже кілька тижнів як повалено, а інтонації Москаля практично не змінилися. Він запевняє, що призначене на революційній хвилі нове керівництво МВС та СБУ спускає на гальмах справи про масові вбивства на Євромайдані й саботує роботу з розслідувань, намагаючись вигородити злочинців.

Про події останніх місяців та їх теперішні наслідки - в сьогоднішньому інтерв'ю Геннадія Москаля.

"Спеціаліст із Росії попереджав, що силові спецоперації призведуть до багатьох жертв і непередбачуваних наслідків, але до нього не дослухалися"

- Пане Геннадію, ви заздалегідь попереджали про спецоперації з силового розгону Євромайдану "Хвиля" і "Бумеранг". Це дало якісь результати?

- Інформацію про спецоперації мені надали патріотично налаштовані високопоставлені офіцери з МВС, і я повідомив про них (вказавши напрямки, звідки починатиметься зачистка) ще 27 січня. Новина розійшлася по багатьох ЗМІ, однак у таборі мітингувальників до неї поставилися скептично - мовляв, Москаль розповсюджує всякі страшилки. А владу розкриті плани вже не могли зупинити. "Хвиля" й "Бумеранг" розроблялися ще за радянських часів. Першу спецоперацію готувало МВС для протидії масовим безпорядкам, а другу - СБУ як антитерористичну. За роки незалежності України "Хвилю" застосовували тільки раз - у 2007р. на Ай-Петрі, коли Могильов зносив самовільні будови кримських татар (до речі, ці дії досі так і не отримали юридичної оцінки). "Бумеранг" не застосовувався жодного разу. "Привід" з'явився лише тепер - акції протесту проти Януковича. Проведенню обох спецоперацій передувала спеціальна підготовка. Переодягнені працівники СБУ під виглядом мітингувальнків, до котрих долучилися й справжні учасники акцій протесту, підпалили офіс Партії регіонів, внаслідок чого загинуло двоє людей (офіс належав нардепу Смітюху, який кілька разів публічно висловлював незгоду з діями влади, тому нищити його майно було не шкода). Водночас снайпери отримали вказівку розстрілювати не тільки протестантів, а й міліціонерів. Усе робилося для ескалації конфлікту, щоб виправдати силову зачистку Євромайдану. Одразу після цього з'явилися гнівні заклики до президента від обласних рад Сходу, Півдня та Криму з вимогами вжити рішучих заходів, діяти жорстко і т.д. Тобто ці речі були взаємопов'язані й чітко сплановані.

- Ви заявляли, що "Хвилю" та "Бумеранг" розкритикував російський спеціаліст із антитерористичної діяльності…

- Це справді так. За моєю інформацією, ідеться про одного з найбільш авторитетних спеціалістів із антитерористичних операцій, героя Росії В'ячеслава Бочарова, який прибув на запрошення адміністрації президента України. "Хвилю" й "Бумеранг" представляли в АП, і присутній при цьому Бочаров різко розкритикував спецоперації, попередивши, що вони призведуть до багатьох жертв із обох боків та непередбачуваних наслідків. А керівників МВС і СБУ назвав професійно непридатними. Однак владу це не переконало, тому з Росії запросили ще одного фахівця - колишнього першого заступника Головного розвідувального управління генштабу Росії (тепер він у відставці), який мав скласти алгоритм спецоперацій, оскільки ні Захарченко, ні Якименко в цьому не тямили. Росіянин жив у готелі "Київ", його рахунки оплачувала СБУ.

- Чому ж такій величезній кількості силовиків не вдалося довести спецоперації до кінця?

- Бо морально вони вже не були готові воювати. У перших лавах на барикади кинули строковиків внутрішніх військ, що їх мали використати як гарматне м'ясо. Але після кривавого протистояння на Грушевського до Києва почали з'їжджатися матері солдатів і благати їх берегти себе, нікуди не лізти тощо. Моральний дух "Беркуту", який до того ж нечисленний, на той час теж був дуже низький. Бійці не рвалися на барикади, бо бачили, що з іншого боку люди готові стояти за свою ідею на смерть. Ось чому спецоперації були приречені.

- Чому силовики залишили президента?

- Силовики були деморалізовані. А після того, як регіонали масово почали виходити з партії і Верховна Рада проголосувала за припинення вогню, у них з'явився привід повернутися додому. Там спочатку виникли панічні настрої, - бійці ховалися по київських казармах, боячись вийти на люди. Смислу воювати за Януковича в них не було жодного, оскільки стало зрозуміло, що режим ось-ось повалять.

"Податкові майданчики та нелегальні заводи Захарченка й далі працюють, просто над ними вже інші "смотрящі"

- Ви знаєте, хто віддав наказ снайперам убивати людей?

- Використання снайперів передбачене "Хвилею" та "Бумерангом". Було кілька груп снайперів - із СБУ ("Альфа") та МВС (спецпідрозділи внутрішніх військ плюс "Сокіл"). Наказ застосувати зброю спецпідрозділам МВС міг віддати тільки Захарченко. І він сам зізнався у своїй заяві від 20 лютого, що дав такий наказ. Стосовно "Альфи", то їй наказати стріляти мали повноваження Якименко або його перший заступник Тоцький. Однак дозвіл на введення в дію "Хвилі" та "Бумерангу" дав особсисто Янукович.

- Днями голова СБУ Наливайченко і міністр МВС Аваков заявили, що стрілянину спровокували снайпери, котрі представляли "третю силу", тобто іноземці…

- Ці зроблені в унісон заяви є не чимсь іншим як намаганням відбілити СБУ та МВС. В оприлюднених мною документах про введення в дію силових спецоперацій названі снайперські групи конкретних українських спецпідрозділів. Там-таки вказані їхні точки дислокації, прізвища відповідальних, позивні снайперів, які збігаються з даними перехоплених радіопереговорів. Снайпери були розміщені по всьому периметру території протистояння, то як туди могли затесатися якісь іноземці? Яка "третя сила" приснилася Авакову з Наливайченком? Адже чітко встановлено, що наші, українські снайпери зі зброєю перебували на бойових позиціях тоді, коли було вбито людей. А тепер командири спецпідрозділів розповідають журналістам, що стріляв невідомо-хто. Хто повірить у ці казочки? Чому в цих снайперських груп досі не вилучено зброю, не проведено балістичних експертиз (які б довели, що міліціонерів і мітингувальників убивали з однієї зброї), не вилучено документацію, в якій вказано, хто того дня отримав гвинтівки? Більшість цих прямих доказів уже знищена, хоча їх можна й необхідно було задокументувати!

- Але який смисл керівниками СБУ та МВС заявляти про "третю силу"?

- Наливайченко ніколи не мав авторитету в СБУ, тому тепер намагається заробити імідж тим, що, мовляв, "не здає своїх". До мене вже кілька разів підходили від СБУ з проханнями не чіпати "Альфу", бо наразі треба боронити Крим, туди, крім "Альфи", їхати нікому, а Москаль "шиє" їй убивства людей. Ну то давайте вибачимо все - що вони спалили Будинок профспілок із офісом Партії регіонів, що вбивали людей і т.д. Але як тоді дивитися в очі рідним загиблих? І що означає - нікому боронити Крим? Невже у спецпідрозділ не можна набрати професіоналів, чиї руки не заплямовані кров'ю? Що ж до Авакова, то його заява про "третю силу" - від безпомічності й безпорадності. Він не знає, як розслідувати ці справи. Не замінив апарат МВС, то хто документуватиме злочини, - вони самі на себе? Простіше все скинути на "третю силу" й нічого не робити. Але ж, крім кривавого побоїща 18-20 лютого на Інститутській, були й інші події. Скажіть, хто вбивав людей на Грушевського? "Беркут" зі своїх рушниць "Форт-500"
12-го калібру, - це всім відомо. Купа вбитих, близько півтори тисячі поранених, 36 чоловік залишилося без одного чи обох очей. То це теж "третя сила" була? Хто приєднував до світло-шумових гранат залізяччя, щоб калічити мітингувальників? Хто побив і покалічив понад 200 журналістів, - теж "третя сила"? Нічого ж не розслідується. Усе, що зробив Аваков, - розформував "Беркут". Тепер залишається перейменувати Внутрішні війська в Національну гвардію, і притягувати до кримінальної відповідальності буде нікого, бо не залишиться ні "Беркуту", ні ВВ.

Днями я отримав відповідь Авакова на своє звернення з запитанням, де тепер високопоставлені працівники МВС, які віддавали наказ розігнати Майдан 30 листопада. Як з'ясувалося, начальник київської міліції Коряк звільнився за власним бажанням, а командир київського "Беркуту" Кусюк утік і переховується. Зате заступник начальника київської міліції з громадської безпеки Федчук, який, за вказівкою Коряка, давав команду на застосування "Беркуту" (крім того, він керував міліцією на Грушевського та на Інститутській, коли жорстоко розігнали мітинг, що йшов до Верховної Ради), начальник управління громадської безпеки Мариненко, що інструктував "Беркут", і його заступник Карандюк, який на місці керував спецпідрозділом, - усі залишаються на своїх посадах. Як і керівники територіальних підрозділів "Беркуту". Можете зробити висновки самі.

- Хоч когось притягнули до відповідальності за ці події?

- Є два "гучні" викриття. Перше - МВС затримало одного з міліціонерів, котрі знущалися над Гаврилюком. Але для цього великого розуму не треба, адже є відео, яке бачила вся країна. Питання тільки в тому, чому затримали одного: на відео чітко видно як мінімум кілька облич. Друге - затримання одного з причетних до викрадення І.Луценка та Ю.Вербицького - злочинця, котрий начебто працював у фірмі Олексія Чеботарьова. При тому що викрадали активістів із Олександрівської лікарні семеро злочинців. Що ж до Чеботарьова, то тут треба зрозуміти одну річ: він був "смотрящим" від Захарченка над контрабандою тютюну та спиртного. Крім прибутків від продажу посад і збору данини з підлеглих, Захарченко контролював податкові майданчики (конвертаційні центри), а також мав нелегальні заводи, на яких розливалося контрафактне спиртне, виготовлялися тютюнові вироби. Чеботарьов курирував цей напрям - ставив у регіонах своїх людей, ті стежили, щоб комерсанти купували товар у них, а якщо хтось брав у інших - ловили й карали. І знаєте, що найцікавіше? Після затримання підозрюваного з фірми Чеботарьова ці заводи з податковими майданчиками продовжують працювати, як і раніше, просто над ними вже інші "смотрящі". "Бізнес" передався з рук у руки, наче естафетна паличка. Це відомо багатьом людям, але толку ніякого. Хіба що мені газеті поскаржитися… Тобто ще невідомо, чим є насправді це затримання, - намаганням встановити справедливість чи бізнес-розборками. Інших викрадачів так і не знайшли…

"Призначення Авруцького начальником міліцейського главку в Криму- це злочин проти державності України"

- За вашою логікою, нова влада навіть не намагається покарати злочинців, винних у масових вбивствах людей?

- При Авакову й Наливайченку цього не буде, однозначно. Вони ж випустили Януковича, який особисто давав вказівку на введення в дію силових спецоперацій. Крім того, екс-президент - головний носій державних таємниць. Йому як головнокомандувачу підпорядковувалися Головне управління розвідки Міноборони, а також СБУ, Служба зовнішньої розвідки, він знає про всю резидентуру України за кордоном, найбільш цінних агентів і т.д. У мене немає сумнівів, що тепер усі ці дані в Росії. Януковича не "взяли", бо, мовляв, це б викликало великий суспільний резонанс. Але для чого тепер домагатися його екстрадиції, - резонансу вже не буде? Крім того, якби Януковича затримали, ми б не мали сьогодні тієї ситуації в Криму. Бо він не дав би погодження на призначення Аксьонова (встиг це зробити, доки не був позбавлений повноважень) і не попросив би Путіна ввести війська… Ще один показовий приклад роботи Наливайченка й Авакова: через день після їхнього призначення я, як голова парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК), попросив сприяння у спілкуванні з кількома начальниками департаментів МВС та СБУ, поки вони на місці. Загальна картина подій на Євромайдані мені й так зрозуміла, але треба було з'ясувати деякі подробиці. Вони пообіцяли до кінця дня зателефонувати, посприяти в зустрічах, надати кабінети. Я прочекав до 11-ї ночі, а далі сам зателефонував у чергові частини МВС та СБУ. Там відповіли, що зв'яжуться за годину, а потім сказали - якщо хочете отримати якусь інформацію, пишіть депутатські запити. Щоб після повалення режиму Януковича голові ТСК не дали можливості попрацювати в МВС та СБУ, а сказали писати звернення, - хіба це не саботаж?..

- Що скажете про міліцейські призначення на місцях? Той-таки Крим, до прикладу…

- Це взагалі кричущий факт! Авруцького, заступника мера Феодосії, підозрюваного у вбивстві мера Бартенєва, голову міського осередку Партії регіонів, який із початку року особисто вручив 42 членських квитки ПР новим партійцям, Аваков призначає начальником кримського главку міліції! Через півгодини після самопроголошення Аксьонова прем'єром він без бою здає всю кримську міліцію "новій владі", віддає ключі, печатки, таємні документи і т.д. новопризначеному Аксьоновим начальнику Абісову, а сам повертається працювати у Феодосію. Знаєте, що найприкріше? Що Кримський главк можна було зберегти для України, адже росіяни зброю не застосовують. Тих, хто відмовляється присягати на вірність самопроголошеному уряду, не штурмують, а намагаються перетягти на свій бік облогою чи підкупом. Необхідно було зразу після зради Авруцького взяти главк у пряме підпорядкування МВС. Однак цього не зробили, тому кримську міліцію втрачено, а людей, які залишилися вірними Україні, кинуто напризволяще. Хіба це не злочин із боку Авакова?

- Можливо, проте важко повірити, що Аваков призначив Авруцького навмисно, щоб той здав міліцію Аксьонову.

- Є злочини, скоєні з прямим умислом, а є - з необережності. За обидва передбачено відповідальність. Я поясню, чим викликане призначення Авруцького. Зараз, на превеликий жаль, кадри в МВС добирають не за професійними якостями, а так, як при Захарченку, - хто більше дасть, той і начальник. Видно, Авруцький дав таку суму, від якої не змогли відмовитися. Тому Аваков тепер і мовчить, бо Авруцький завтра може сказати - я ж за все заплатив.

- Ви кілька разів працювали в Криму, добре знаєте розклад сил і настрої на півострові. Які прогнози?

- Росія не має наміру приєднувати Крим до себе. Планується, що це буде самопроголошена територія, яку визнають Росія, її сателіти і, можливо, кілька країн у Африці. Усе розвиватиметься за сценарієм або Придністров'я, або Косова. Що йде саме до цього, будь-якій людині при здоровому глузді було зрозуміло одразу, щойно прем'єром обрали Аксьонова (його батько - Валерій Аксьонов - колишній голова російської общини в Молдові). Однак СБУ все проспала. Адекватної реакції з боку центральної влади на ситуацію в Криму досі немає. І це найсумніше…

P.S. Редакція готова надати панам Авакову та Наливайченку можливість висловити власну точку зору з приводу згаданих в інтерв'ю подій.