Кіоски в погонах або МАФія ціною в 10 мільярдів

Автор : Юрій Бутусов
05 квiтня 21:55

Встановлення МАФів формально заборонено, але влада на всіх рівнях демонстративно ігнорує закон. Бюджети одержують від кіосків копійки, найчастіше не одержують нічого - а контролюючі органі заплющують очі за щомісячні конверти "кешу".

 

Абревіатура МАФ для кожного має свій смисл: для одних це швидке збагачення, для інших - зайнятість і зарплата, для третіх - бруд і мотлох, для четвертих - корупція і тіньова економіка. Малі архітектурні форми, тобто кіоски - у Києві, згідно з даними контакт-центру КМДА, стабільно входять у п'ятірку найпекучіших проблем міського життя: щодня на МАФи надходить 30-40 індивідуальних і колективних скарг. За даними DT.UA, голова КМДА О.Попов на нещодавній зустрічі з президентом В.Януковичем попросив підтримки глави держави у боротьбі з МАФами. Що таке МАФи, хто за ними стоїть і хто їх "кришує", чому вони постійно "розмножуються", скільки їх і як урегулювати цю проблему - у розслідуванні DT.UA.

МАФи в Києві перетворилися на самостійну сферу економіки. Назвати точну їхню кількість нині не може ніхто, оскільки кіоски - це тіньовий і кримінальний бізнес, реальні обороти якого приховані від держави. Причому кількість МАФів зростає вражаючими темпами: у 2005 р. у Києві налічувалося до 4 тис. МАФів, у грудні 2009-го, коли мерія Черновецького зробила точний облік усіх кіосків, - 11,5 тис. У січні 2012-го голова комісії КМДА Л.Денисюк оцінювала кількість кіосків у 13-14 тис. За даними головного управління торгівлі КМДА, на 1 вересня 2012 р. у столиці було 16,2 тис. МАФів, за даними КМДА - 18 тис. у лютому 2013-го. За неофіційними оцінками експертів головного управління благоустрою, у березні 2013 р. налічувалося близько 20 тис. кіосків, а згідно з неофіційними даними компанії "Київенерго", у столиці функціонує 24 тис. МАФів (певна різниця залежить від того, враховуються чи ні МАФи, розташовані навколо київських ринків, а також ті, які входять до складу легальних і стихійних ринків).

Таким чином, столична влада явно не справляється з вірусом. Забавно, що саме після створення у вересні 2012 р. оперативного штабу КМДА по боротьбі з МАФами на чолі з
О.Голубченком їхня кількість не знизилася, а, навпаки, різко зросла! І це дані самого "оперативного штабу", що нібито демонтує тисячі й тисячі МАФів, але досягає чомусь протилежних результатів... І зовсім не смішно, що з 1 квітня 2010 р. Київрада ухвалила донині чинне рішення про мораторій на встановлення нових МАФів у Києві, але за останні три роки "покращення" їхня кількість все одно збільшилася в півтора-два рази. Це означає, що компетентні органи, МВС і прокуратура не виконують рішень Київради і не вживають жодних відчутних заходів для припинення діяльності нових кіосків, по суті "кришуючи" великомасштабну нелегальну торгівлю в столиці.

Обороти кіосків у Києві вже давно порівнянні з оборотами найбільших роздрібних мереж. Власники МАФів малюють арифметику свого бізнесу так: кіоск стає прибутковим, якщо його оборот перевищує 4-5 тис. дол. на місяць. Це нижня межа рентабельності, яка значно підвищується, якщо МАФ розташований у людному місці і торгує товарами підвищеного попиту. До переліку МАФів у Києві вже входять 100-метрові магазини, де продаються різні високоліквідні товари, у тому числі підакцизні. А кіоски, розміщені біля великих транспортних вузлів (насамперед біля станцій метро), можуть робити продажі і на 200-300 тис. грн на місяць. Однак проведімо розрахунки виходячи з мінімальних показників. Щомісячний прибуток власника МАФа становить у середньому близько
1 тис. дол. Отже, не буде перебільшенням такий висновок: київські МАФи генерують за рік торговий оборот приблизно в 10 млрд грн, чистий прибуток - близько 2 млрд грн. Погодьтеся, цифри вражають, причому оборот цілком порівнянний з оборотами будь-якої торговельної мережі, а рентабельності можна тільки позаздрити.

Київський феномен масового поширення МАФів полягає не просто в нівеченні міста, а в повній втраті контролю над їхньою діяльністю з боку держави та ухиленні від сплати податків і місцевих зборів. Встановлення МАФів формально заборонено, але влада на всіх рівнях демонстративно ігнорує закон. Бюджети одержують від кіосків копійки, найчастіше не одержують нічого - а контролюючі органі заплющують очі за щомісячні конверти "кешу". Але про власників ми ще скажемо кілька слів.

Соціальна та економічна злочинність - це реакція людей на ненормальні умови існування. МАФи самі по собі - явище абсурдне, але цілком закономірне і затребуване в нинішній державі. Щоб чітко та об'єктивно розуміти їхні недоліки, слід назвати передумови такої діяльності.

1. Частина кіосків виконує важливу соціальну функцію забезпечення покрокової доступності для придбання продуктів першої необхідності. У 2009-2011 рр. керівництво комунального підприємства "Київхліб", яке очолював родич мера Черновецького і його зятя Супруненко, продало 80 хлібних магазинів столиці за смішні суми, що практично повністю знищило систему збуту "Київхліба". У центральних районах і на старих спальних масивах деякі кіоски буквально замінили украдену в киян торгову інфраструктуру.

2. Для малого київського бізнесу МАФи в нинішніх умовах - єдино можливий метод інвестицій. Стартові витрати невеликі, середній кіоск виходить на прибуток усього через три місяці роботи, ризики мінімальні. Тіньовий бізнес - єдине, що може забезпечувати прибуток в умовах "реформ" Партії регіонів.

3. Кіоски - мобільний бізнес, що дозволяє в найкоротший строк переорієнтуватися на нові сервіси, запровадити ту чи іншу послугу.

4. Крім того, це спосіб забезпечення зайнятості та надання робочих місць (кожен кіоск - це мінімум 2-3 робочі місця).

Однак слід звернути увагу і на негативні чинники.

1. Криміногенне середовище. Як і в будь-якому нелегальному бізнесі, власники кіосків прагнуть отримати прибуток, не переймаються питанням, кому й навіщо вони здають в оренду кіоски. Тому значна частина МАФів це "генделики" - роздрібні точки розливу і споживання алкоголю, "наливайки" для дуже бідних і упосліджених. Більше того, мережі МАФів використовуються для продажу наркотиків, особливо в Деснянському, Оболонському і Подільському районах. Значна кількість кіосків перетворилися з магазинів крокової доступності на "притони" крокової доступності.

2. Корупція. МАФи - предмет першочергової уваги всіх правоохоронних і контролюючих органів і головне джерело нелегального фінансування чиновників усіх рангів у цих структурах. Починаючи від дільничного МАФи "башляють" певну частку усім "опричникам", які купують сьогодні
в нашій державі посади для
"годівлі".

3. Для держави МАФи - це чорна діра бюджету, мережа для збуту незаконної контрафактної продукції (у нелегальному кіоску продають, як правило, нелегальні товари), недобросовісна конкуренція для торговельних мереж, які є великими платниками податків. Найбільш недооцінена проблема - розміри "відмивання" та легалізації через МАФи оборотів чорного фінансового ринку.

4. Для міста це забруднення, у багатьох кіоскових "шанхаях" - масштабна антисанітарія. Крім того, 70% зайнятих у кіосках - це не кияни, а іногородні, що приїхали в столицю на роботу за будь-які гроші.

5. З політичного погляду, неврегульованість проблеми МАФів - один з головних чинників, що демонструє безсилля й безпорадність влади.

6. З економічного погляду, кіоски - це крок назад у розвитку торгівлі. Це мінімальні й короткострокові інвестиції, відсутність будь-яких соціальних пакетів для зайнятого населення. Власники МАФів живуть сьогоднішнім днем. Вони не зацікавлені будувати торговельні комплекси, а тільки хочуть наставити якнайбільше кіосків.

У 2012-му КМДА зробила спробу легалізувати діяльність кіосків та уніфікувати документацію, що регламентує їхню роботу. За чинними процедурами зробити це було важко через їхню граничну зарегульованість і складність. Було створено комісію з налагодження діяльності МАФів під керівництвом Л.Денисюк. Комісія розробила новий спрощений порядок оформлення кіосків із головним завданням: змінити принцип видачі документів на МАФ - з дозвільного на довідковий, а також створити повну базу легальних кіосків, власники яких вирішили легалізуватися.

26 січня 2012 р. новий порядок було затверджено. За даними управління фінансів, у 2011-му надходження від МАФів у міський бюджет становили близько 20 млн грн. Усі попередні документи обнулялися, а міський бюджет мав одержати серйозні надходження - голова КМДА О.Попов прогнозував до 150 млн грн на рік, у бюджет міста заклали 90 млн. Однак депутати Київради на сесії чомусь знизили вдвічі вартість видачі документів міською владою. А більша частина власників кіосків взагалі відмовилася виконувати вимоги Київради, та й бажання легалізуватися не виявила. Та й система видачі погоджувальних довідок виявилася не зовсім прозорою - КМДА не зважилася впровадити сучасну систему електронної реєстрації кіосків і заявний характер реєстрації, за якого вся відповідальність за коректне внесення даних лежала на самому підприємцеві. Натомість кілька чиновників управління торгівлі вручну оформляли тисячі довідок, до того ж із численними помилками. У результаті 200 довідок, за даними прокуратури, було видано на неіснуючі кіоски. Проте надходження в бюджет із 1 березня по 1 вересня 2012 р. становили рекордні 47 млн грн, і якби не особисті корупційні інтереси депутатів Київради, то план бюджетних надходжень було б виконано в повному обсязі.

Проте комісії Денисюк удалося виконати головне завдання - було створено єдину базу кіосків, і охочі легалізуватися оплатили пайову участь. Цю базу створено офіційно, її передано в усі правоохоронні й контролюючі органи і викладено в Інтернеті.

Усього за 5732 кіоски було оплачено пайову участь, і їх внесено в базу даних легальних МАФів. Решта кіосків підлягають негайному демонтажу. Як? Та дуже просто. Це незаконна торгівля.

За даними DT.UA більш-менш великих власників МАФів, із мережами від 10 кіосків, у столиці налічується близько 200. Провести перевірку на їхніх підприємствах і домогтися припинення роботи незаконних МАФів для будь-якого районного прокурора і начальника міліції - три дні роботи.

Хотілося б звернути увагу президента, прем'єр-міністра, генерального прокурора, міністра МВС - агов, панове! Чому ваші підлеглі досі не закрили в Києві незаконний рундуковий бізнес? У вас у руках схема розміщення, то давайте діяти за законом! Чому підприємці, які чесно заплатили місту за пайову участь, мають почуватися "лохами" на тлі ділків, що "башляють" ментам і прокурорам у районах? Якщо незаконні МАФи не зносять; якщо й після цієї публікації МВС і ГПУ не поворухнуться, щоб навести лад, ми зробимо висновок - усі в курсі. Усі в темі. Усім усе донесли. І всім усе занесли.

Тут ми стикаємося з ключовою проблемою Партії регіонів. Влада, що сформувала ПР, нездатна виконати власні рішення. Проблема МАФів завдала колосальної втрати рейтингу всіх кандидатів від влади на парламентських виборах у Києві. Правозастосовні механізми зруйновано, а міліція і прокуратура перетворилися на самостійні групи "опричників", які працюють виключно на свою кишеню. За імідж влади в столиці відповідає Попов? Попов. То нехай він і відповідає за боротьбу з МАФами, міркують "стражі закону". Нагадаємо, що коли міліція вирішила ліквідувати законно дозволений бізнес Дениса Олейнікова із друкування на футболках, це зайняло всього кілька годин. А от із незаконними кіосками, які не сплачують податків, наші доблесні правоохоронці, всі такі оснащені, у панцирах і касках, упоратися не в змозі. Цілком очевидно - через свою власну зацікавленість.

Рейтинг власників столичних МАФів, за словами учасників ринків, розподіляється так.

1. Прокуратури (районні й міська).

2. Міліція (ГУВС, РУВС, громадської безпеки, по боротьбі з економічною злочинністю, "Беркут").

3. Депутати ВР і Київради.

4. Керівники районних держадміністрацій (найтісніше зрощування інтересів РДА з комерційними структурами, що контролюють МАФи, спостерігається в Оболонському (Антонов), Печерському (Сущенко), Святошинському (Рюмшин), Дарницькому (Вітковський) районах, хоча й решта голів РДА не сторонні.

5. Чиновники КМДА, зокрема з "оперативного штабу по боротьбі з МАФами".

6. Кримінальні структури - практично всі бандитські угруповання будують свої мережі МАФів для відмивання злочинних доходів.

7. Громадські організації. Нині громадські організації в галузі МАФів - це лобістські структури, власникам яких для пояснення своєї появи в кабінетах чиновників для "вирішення питань" потрібен хоч якийсь громадський статус. На жаль, підприємці поки що не дозріли до легального й публічного захисту свого бізнесу.

Наведу кілька прикладів, що показують, наскільки безнадійна й сміховинна "боротьба" влади з МАФами і наскільки високо "вирішуються" питання.

У кожного киянина є приклади скандальних МАФів у себе під вікнами, але ми позначимо їх скупчення насамперед прямо на маршруті президента й усього Кабміну. Це площа біля метро "Арсенальна". У часи Леоніда Кучми тут не було взагалі жодного МАФа. Розпорядження про зачищення "Арсенальної" за останні три роки кілька разів видавали прем'єр-міністр, віце-прем'єр, міністри, і нібито один раз навіть сам Віктор Федорович. Уже не кажучи про міську й районну владу. Що ми бачимо нині? Миколо Яновичу, "проінспектуйте", будь ласка, досягнення вашого друга Анатолія Костянтиновича Голубченка. Площа біля метро на шляху всіх державних кортежів повністю зникла під МАФами. 2 квітня ми нарахували там 19 (!) кіосків, до того ж на п'ятачку, що залишився, біля входу в метро поставлено кілька точок - для продажу з землі під парасольками, і чотири автомашини - для продажу з коліс різних товарів. І жоден Кабмін їм не указ.

Площа Лесі Українки, після того як Печерська райадміністрація під керівництвом пана Сущенка у своїх інтересах запаскудила її брудним стовпищем наметів, також стала зоною поширення МАФів. У червні 2012-го тут стався гучний скандал - якісь "підприємці" встановили кіоск прямо перед входом до Центрвиборчкому. А коли кран управління благоустрою приїхав на демонтаж кіоску, прибули четверо справжніх бандитів, котрі побили спочатку співробітників комунального підприємства, а потім і прибулих дільничного міліціонера й наряд РУВС! Дільничному порвали сорочку й поставили синець - серед білого дня, при великому скупченні народу. Бандитів насилу затримали, та вже через дві години відпустили без висунення обвинувачень - на клопотання народного депутата Ельбруса Т. А наступного дня внутрішня безпека МВС почала розслідування... проти міліціонерів, які нібито зазіхнули на чесних підприємців! Дільничний надав на свій захист відеозапис тих подій, що однозначно підтверджує - міліція діяла правомірно, а бандити порушили кілька статей Кримінального кодексу. Результат - із дільничного зняли обвинувачення, але бандитів не покарали.

Ще один приклад, який теж наочно демонструє, хто стоїть за МАФами в Києві. Директор музею Великої Вітчизняної війни протягом півроку 2012-го не міг домогтися очищення території музею від стихійного ринку. Жодна з державних структур не могла допомогти, в усіх були "відмазки". А потім сталося звичайне диво - на одному з державних заходів директор поскаржився міністрові МВС Захарченку. І... десятки наметів зникли через дві години!

На проспекті Маяковського, 26, брудний "генделик" стоїть прямо на прибудинковій території. У травні 2012-го автор цих рядків разом із директором київського Екстрим-парку та президентом Федерації вейк-бордингу Юрієм Зозулею організували "зарядку протесту" троєщинської молоді проти "генделика", розміщеного за два метри від паркана гімназії "Троєщина" на вулиці Цвєтаєвої. Кіоск під школою, у центрі щільної забудови мікрорайону цілодобово розливав алкоголь і був центром паломництва сотень алкашів. Тричі комунальні служби намагалися його знести на підставі офіційного рішення КМДА й буквально тисяч скарг киян і вчителів школи. І тричі громадська організація "Правозахист" під керівництвом якогось Геннадія Черевка організовувала "захист" "підприємців". Навколо все було засіяно уламками скла й порожніми пляшками з-під горілки. Щоб відтіснити фіктивних "громадських працівників", міліції потрібна була допомога. На демонтаж надіслали не "Беркут" із наручниками, а нещасних стажистів, яких треба було захищати від найнятих захисників "генделика". Через шість годин протистояння "генделик" знесли. А якби міліція виконувала свій обов'язок, це мало б зайняти
15 хвилин.

Але відтоді кількість "генделиків" на Троєщині тільки збільшилася - виконувати функції держави силами громадськості не можна. І в березні вже на в'їзді в Екстрим-парк підприємці, нібито близькі до того ж "Правозахисту", поставили новий "генделик". Міліція не реагує на цей типовий для Києва випадок і звернення Ю.Зозулі - тож діятимемо за відпрацьованою схемою - акція протесту, і, повірте, "генделика" там не буде.

Для врегулювання проблеми МАФів необхідно:

1) захистити права підприємців, які одержали легальні документи й оплатили пайову участь;

2) міліції і прокуратурі - негайно припинити будь-які види діяльності у всіх 15 тис. МАФів, які не мають документів на пайову участь;

3) КМДА - забезпечити демонтаж і знищення з відеофіксацією всіх незаконних споруд на міській землі;

4) КМДА і Київраді - забезпечити легалізацію статусу МАФів на тривалий період - від 10 років -і створити схеми розміщення торговельних і сервісних об'єктів крокової доступності в Києві. Саме в цьому полягає цільове призначення кіосків;

5) урегулювати правовий статус торговельних об'єктів-кіосків, це можна зробити двома способами. Перший і найшвидший - передати всю землю під всіма кіосками в розпорядження комунального підприємства й укласти довгострокові договори підприємців із КП. Другий варіант - триваліший - на основі схеми розміщення торговельних об'єктів і видачі на кожен об'єкт паспорта прив'язки відповідно до регламентів Мінрегіонбуду, проведення відкритих тендерів із продажу або довгострокової оренди на аукціоні земельних ділянок під конкретне цільове призначення.

Те, що керівництво міста та уряду не може взяти під контроль ці колосальні фінансові потоки, свідчить про слабкість і безпорадність організації роботи влади як у Києві, так і в Україні загалом. МАФи - символ безконтрольності й безмежної жадібності правлячої бюрократії, якій глибоко плювати на імідж і рейтинг влади, інтереси киян та обличчя міста з такою давньою і славною історією...