Путінський урожай 37-го

Автор : Ярослава Кривцун
12 листопада 00:00

Російські чекісти ще з двадцятих років мають багатий досвід у фальсифікації справ про шпигунство й розвідувально-диверсійну роботу. Нерідко справи фабрикуються тільки заради того, щоб отримати чергову зірочку на погон і проколоти дірочку в мундирі. Але затримання Д.Штиблікова, О.Бессарабова і В.Дудки добре вписується в технологію залякування російською владою кримчан і росіян.

 

Російські чекісти затримали нових "українських диверсантів"

Поки світ зайнятий Трампом і Brexit, Москва шукає "українських диверсантів" в окупованому Криму. І продовжує втілювати в життя план, спрямований на підтримку потрібних їй настроїв на півострові, у Росії, світі.

Як повідомив Центр громадських зв'язків ФСБ РФ, 9 листопада в Севастополі було затримано "членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України, які планували здійснення диверсійних акцій на об'єктах військової інфраструктури та життєзабезпечення півострова Крим". Пізніше стало відомо, що севастопольський суд дозволив заарештувати трьох затриманих у Криму громадян України строком на два місяці.

За інформацією російських ЗМІ, серед затриманих - Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка.

Д.Штибліков і О.Бессарабов - не чужі люди для нашої редакції. Будучи до 2014 р. співробітниками Центру сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону "Номос", вони довгі роки співпрацювали з DT.UA, консультуючи журналістів з проблематики базування в Криму Чорноморського флоту Росії і коментуючи питання, пов'язані з його перебуванням на українській території.

За словами колишнього директора енергетичних програм Центру "Номос", а нині президента Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, після закриття в 2014 р. Центру "Номос", О.Бессарабов і Д.Штибліков не займалися на півострові експертно-аналітичною діяльністю. "Вони не виїхали з Криму, а залишилася там жити зі своїми родинами", - додав він.

Коментуючи повідомлення ЦГЗ ФСБ РФ про затримання "членів диверсійно-терористичної групи" ГУР МО України, спікер Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко заявив, що "у реальності ніяких диверсантів ФСБ не затримувала, оскільки їх у Криму й Севастополі немає. Російські спецслужби в такий спосіб намагаються показати свою ефективність, вкотре вводячи в оману вище російське керівництво, народ і міжнародне співтовариство".

Російські чекісти ще з двадцятих років мають багатий досвід у фальсифікації справ про шпигунство й розвідувально-диверсійну роботу. Нерідко справи фабрикуються тільки заради того, щоб отримати чергову зірочку на погон і проколоти дірочку в мундирі. Але затримання Д.Штиблікова, О.Бессарабова і В.Дудки добре вписується в технологію залякування російською владою кримчан і росіян.

Спікер українського МЗС Мар'яна Беца наголосила в розмові з DT.UA, що затримання російською спецслужбою українських громадян - це захоплення заручників і елемент триваючої російської агресії проти України. "Ми виходимо з того, що Росія використовує як заручників наших громадян, особливо тих, хто не згоден з окупацією Криму", - заявила офіційний представник українського зовнішньополітичного відомства.

На думку М.Гончара, Кремль знову взявся за репресії саме зараз, оскільки має намір далі тестувати реакції і настрої на півострові. Крім того, російська влада хоче побачити, чи "проковтне" цей інцидент і міжнародне співтовариство. "Думаю, що зараз будуть знаходити диверсантів і в самій Росії. Оскільки цей сценарій передбачає, що ворогів народу має бути все більше й більше. Тому я вважаю, що це все - тільки початок", - прогнозує експерт.

Як зазначає М.Гончар, раніше в Криму ворогів "визначали" з числа кримських татар, потім був інцидент з "диверсантом" Євгеном Пановим. "Однак Панов не з Криму. Тут же треба було почати наступний етап цієї багатоходової кампанії - розширення соціальної бази "диверсантів", - каже президент Центру глобалістики "Стратегія XXI".

На думку Михайла Гончара, в російській спецслужбі, очевидно, дійшли висновку, що Олексій Бессарабов і Дмитро Штибліков потенційно відповідають критеріям "ворогів", "шпигунів" і "диверсантів", а Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону є осередком "диверсантів-шпигунів".

Скоріш за все, найближчим часом слід очікувати чергових повідомлень ЦГЗ ФСБ Росії про затримання нових "членів українських ДРГ". В умовах прогресуючої в Росії хвороби "стукацтва в органи", у Криму ця фаза спецоперації може дійти до абсурду, і людям будуть згадувати і носіння вишиванки, і українську мову.

"Усі ці репресивні дії здійснюються для зовнішньої аудиторії зі спробою дискредитувати Україну в очах світового співтовариства, а також для внутрішньої російської аудиторії, аби переконати в тому, що українці нібито небезпечні", - переконана Мар'яна Беца.

Що повинен робити Київ у цій ситуації? Як допомогти українським громадянам, які потрапили під коток путінських репресій? За словами М.Беци, відразу ж після того, як українське зовнішньополітичне відомство "одержало інформацію про затримання в Севастополі українських громадян російською окупаційною владою, нами була підготовлена й надіслана російській стороні нота на адресу МЗС Росії з вимогою надати всю інформацію".

Але для звільнення українських громадян мало тільки вимагати інформацію і надсилати ноти російському МЗС. Необхідно збільшити тиск на Москву з боку ОБСЄ, ООН і країн-партнерів України. Міжнародне співтовариство має збільшувати пресинг на Кремль, посилюючи санкції, а не повторювати традиційні мантри про свою стурбованість і заклики до діалогу в пошуках рішень. Тільки тоді у нас є шанс звільнити українських громадян.