Туварджі* Могильов та його вівці

Автор : Валентина Самар
22 лютого 21:40

Сьогодні провінційна мишача метушня (міняємо неправильних татар на правильних) переплелася з іграми іншого рівня, наслідки від яких, схоже, хтось у Києві оцінює для себе з плюсом, але в результаті в мінусі можуть опинитися всі, а Україна отримає у Європи черговий незалік із орієнтації.

 

Кримський прем'єр пустився в ризиковану авантюру - він намагається грати на інструментах, якими не володіє. Не беруся стверджувати, що автором ідеї, а вже тим паче сценаристом, є він сам, до того ж у країні на постановки на цьому майданчику завжди діяла цензура АП, незалежно від прізвища цього П. Але те, що і у глибині, і на поверхні душі генерала Могильова могла жити мрія - колись як слід розібратися з цим меджлісом, а вже тим паче - знести з п'єдесталу надто забронзовілого Мустафу Джемілєва, ніхто в Криму не сумніватиметься. І якби йшлося тільки про кадрові зачистки від представників меджлісу в органах влади автономії, ніхто б не дивувався. Процес загальний для всієї країни, просто в Криму є етнічні та історичні особливості, які через свою конфліктогенність завжди змушували центральну владу сім разів відміряти, перш ніж запитати в себе: а потрібно різати чи й так згодом заживе? Але сьогодні провінційна мишача метушня (міняємо неправильних татар на правильних) переплелася з іграми іншого рівня, наслідки від яких, схоже, хтось у Києві оцінює для себе з плюсом, але в результаті в мінусі можуть опинитися всі, а Україна отримає у Європи черговий незалік із орієнтації.

"Меджлісу настає "кирдик", - писала провладна "Крымская правда", випереджаючи чергову гучну кадрову зачистку кримської влади від висуванця меджлісу. Цього тижня пост голови Постійної комісії Верховної Ради АРК із міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян втратив Ремзі Ільясов, заступник голови меджлісу кримськотатарського народу та один із потенційних наступників Мустафи Джемілєва.

За підрахунками Меджлісу, це вже 22-га відставка їхнього висуванця при владі автономії. До цього меджліс-курултай був також позбавлений найресурснішого крісла - голови Рескомітету з міжнаціональних відносин, структури, через яку йдуть усі кошти на облаштування репатріантів. Посада дісталася опозиційному меджлісу екс-заступнику начальника головкому МВС Рефату Кенжалієву, котрий, за деякими даними, також доклав руку до зміщення впливового Ремзі Ільясова. За гіркою іронією долі, на зміну йому регіонали висунули людину, яку свого часу Ільясов, у числі своєї бізнес-групи підтримки, проводив у делегати курултаю, відкривши тим самим і шлях на вибори у ВР Криму-2010 за списком Народного Руху України. Бізнесмен Енвер Абдураїмов, роблячи перші кроки в публічній політиці, не міг не сподобатися Анатолію Могильову своєю готовністю до конструктивного співробітництва з владою та ліберальністю в поглядах. В ефірі кримськотатарського телеканалу ATR Абдураїмов, розмірковуючи про необхідність політичного співробітництва меджлісу з владою, пояснив: у тому, що влада ігнорує проблеми його народу, наполовину винні самі кримські татари. У тому числі - і в депортації 1944 р. Ведучий програми Осман Пашаєв уточнив: а євреї теж на 50 відсотків винні в Голокості? І політик відповів ствердно. До розп'яття Христа, хвалити Бога, не дійшло...

Чи треба дивуватися, що призначення Енвера Абдураїмова (шляхом обрання без консультацій з фракцією Рух-Курултай) головою комісії викликало протест не тільки меджлісу кримських татар. Голова Асоціації єврейських організацій і громад Анатолій Гендін назвав Абдураїмова антисемітом і ксенофобом.

"Знаючи, що кандидатура Енвера Абдураїмова розглядатиметься на пленарному засіданні сесії кримського парламенту, представники кількох громадських організацій прийшли 18 лютого до будівлі кримського парламенту з вимогою не допустити цього рішення... А сьогодні ми маємо те, що маємо: на чолі Постійної комісії Верховної Ради АРК з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян - людина з позицією, як у скандально відомих "свободівців", і дуже сумно, що це в нашому багатонаціональному Криму", - цитує Гендіна видання "Киев еврейский".

Понад те, незгоду з таким призначенням висловив також дуже конструктивний та обласканий регіоналами кримський татарин - новопризначений глава Ради кримськотатарського народу при президенті України Лентун Безазієв. Раніше цю посаду при всіх президентах обіймав Мустафа Джемілєв, але потім в АП вирішили, що треба закінчувати з монополією меджлісу, який повним складом входив у Раду, тим самим напівлегалізуючи свій правовий статус представницького органу народу. Мудрі порадники все-таки були в Леоніда Кучми. Але при президенті Януковичі до Ради запросили маргіналів, деяких - і зовсім скандальних товаришів, але конструктивних й опозиційних Джемілєву. Наприклад, місце першого заступника в Раді представників дісталося лідеру "Міллі Фірка" (групи, яка називає себе партією) Васві Абдураїмову, який нещодавно прославився зверненням до президента Росії з проханням захистити кримських татар від геноциду з боку держави Україна. Отак...

За словами Мустафи Джемілєва, нині у Криму спостерігається "глобальний наступ на права кримських татар". Фінансування держпрограми облаштування репатріантів скоротилося до мінімуму, а представницький орган народу ігнорується. Команда Могильова "звільняти висуванців меджлісу" пішла по всіх райдержадміністраціях, на зміну їм мають прийти такі самі "конструктивні" перебіжчики, каже Джемілєв.

"Могильов у розмові з керівництвом ВР Криму сказав, що дістав команду від Хазяїна - відстороняти всіх представників меджлісу. Ніби тому, що ми підтримуємо опозицію, - зазначає М.Джемілєв. - І, вважаю, що це заділ на 2015 рік. Вони апріорі вважають, що кримські татари не підтримуватимуть кандидатуру Януковича на президентських виборах, звідси й пішла така зачистка. Але, повірте, ефект буде зворотним. Тому що навіть люди, які не цікавилися політикою, тепер замислюються - а на кого влада змінює представників меджлісу?".

З надією на зворотний ефект Мустафа-ефенді, як може статися, занадто оптимістичний. З огляду на висловлювання "глашатаїв" влади останніми днями, невдовзі можна буде спостерігати не тільки зміну кадрів, які протягом багатьох років були делеговані меджлісом-курултаєм в органи влади в АРК, а й спробу створити на території Криму паралельної меджлісу структури "правильного" представницького органу - Ради представників при президенті. Наявну нині мережу регіональних меджлісів одні називають паралельною нелигітимною структурою влади в Криму, інші - ефективною моделлю самоврядування найбільшої етнічної групи. Але сперечатися тут нема сенсу - це однаково, що оголосити незаконним дощ або сонце, бо вони не прописані в законодавстві. Вони є. І меджліс-курултай буде доти, доки не виконає свою місію - відновлення прав народу, серед яких (спокійно!) - і право на самовизначення. І кримські татари можуть скільки завгодно лаяти свій меджліс і Джемілєва з його оточенням (і є за що) і хитру систему виборів делегатів курултаю, але ніхто не погодиться, щоб цих органів не було. І всі міжнародні інститути і дипломати всіх країн вестимуть розмову саме з меджлісом. І в Туреччині ім'ям Джемілєва назвуть не тільки площу - він уже історія, навіть якщо когось дратує його поведінка як "кримського хана".

Та гратися є з чим - якщо так уже гостро потрібні татарські голоси 2015-го. Це ще років із п'ять тому ми б скептично дивилися на ці 100-120 тисяч голосів, але останні вибори свідчать, що критичними можуть бути не тисячі - сотні в окремих округах.

Загалом технологія "підриву авторитету" меджлісу і переманювання кримських татар, які голосують здебільшого солідарно з закликом курултаю, примітивна як наше убожіюче життя. Досить виділити в кожній РДА один кабінет і посадити там правильного татарина від Ради представників при президенті і дати команду - ні, нічого надприродного! - просто діяти за законом. Є заява на землю - її треба розглянути у встановлений строк і виділити ділянку під будинок, причому без хабара. Або гроші, виділені на облаштування селища, не розпиляти на договірному тендері, а копійка до копійки - за цільовим призначенням. І це в Криму дорівнюватиме подвигу Геракла, а черга за дарами вийде за межі населеного пункту.

"Та ми тільки будемо раді, якщо так станеться, - парирує мою версію Мустафа Джемілєв. - Ми тільки вітатимемо такі кроки. А народ наш - він же не дурний, зрозуміє, що до чого й навіщо. От тільки великі сумніви, що вони будуть. Грошей у бюджеті немає".

У бюджеті Криму на цей рік на мету влаштування репатріантів - 4 млн грн замість 22 млн потрібних, а в держбюджеті - 10 млн грн із 75 млн, які просить Крим. А кошти, що можуть надійти в Крим як міжнародна допомога, Київ чомусь гальмує. І тут ми виходимо на наступний рівень гри.

Два роки тому П'ятий курултай кримських татар ініціював проведення Міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні. Ідею підтримали в ООН, ОБСЄ, ЄС і уряди багатьох країн. Розроблений офісом Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншостей проект концепції Міжнародного форуму давно передано в Адміністрацію президента України. У ньому викладено цілі й завдання форуму, механізми прийняття рішень, запропоновані можливі форми міжнародної допомоги в поверненні кримських татар, їх облаштуванні й правовій інтеграції в українське суспільство, визначено коло учасників.

Як розповів DT.UA заступник голови меджлісу Рефат Чубаров, під час переговорів ішлося про створення міжнародного фонду, в якому може бути акумульовано до 100 млн євро. Були надії, що форум відбудеться й цього року. Однак Київ не говорить ані так, ані ні. Зокрема й під час переговорів на високому рівні.

Замість відповіді щодо цього форуму отримуємо новину про інший Міжнародний форум. Рада міністрів Криму підтримує пропозицію "знизу", що надійшла від міжнаціональної ради при уряді про проведення Міжнародного форуму народів Криму. Для участі в ньому планується запросити представників усіх національних громад Криму, послів і дипломатів іноземних держав, а ключовою темою обговорення стане економічна, соціальна і культурна облаштованість різних національних громад, зокрема представників депортованих народів.

"Проведення такого форуму життєво важливе для Криму. Ми маємо великий досвід і потенціал для проведення масштабних міжнародних зустрічей. Я переконаний, форум буде організовано на гідному рівні і він стане майданчиком для обговорення спільних проблем усіх народів Криму", - повідомив Анатолій Могильов 6 лютого, саме напередодні зустрічі Мустафи Джемілєва і Комісара ЄС з питань розширення європейської політики добросусідства Штефана Фюле, на якій ішлося про підготовку до проведення Міжнародного форуму з питань відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині.

Ігрища це чи просто дурість - яка різниця, якщо в результаті, скажімо так, негарна ситуація. У нас немає грошей, щоб зняти проблему депортованих у Криму, і ми не хочемо брати їх у міжнародного співтовариства. Не кредит - гуманітарну допомогу, у відповідності, помітимо, з усе ще невиконаними Рекомендаціями ПАСЄ "Репатріація та інтеграція кримських татар" від 2000 р. Тоді висновок один: влада хоче, щоб кримські татари стояли з простягнутою рукою, просячи пряника.

Батоги додаються. Боюся, що вже найближчим часом. Звичайно, і цей факт можна списати на дурість, однак я б не стала недооцінювати ступінь неадекватності деяких ляльководів.

Всесвітньо відомо, що 18 травня кримські татари проводять жалобні заходи на згадку про жертв сталінської депортації 1944 р. Найбільш масові заходи проходять на площі Леніна в Сімферополі, куди колонами народ стікається з усього Криму. Слідом за молебнем муфтія Криму меджліс проводить жалобний мітинг, на якому щорічно виставляється й рахунок владі. У найкритичніші роки підготовка до 18 травня мала характер безстрокової акції, і люди пішки йшли через весь Крим, проводячи акції протесту. І прогноз на курортний сезон у керівництва Криму був один - як 18 травня пройде. Цього року власті автономії, схоже, вирішили позбавити себе і кримчан спокою й заробітку. Днями міськрада Сімферополя не дала дозволу Меджлісу на проведення жалобних заходів у центрі Сімферополя 17-18 травня на підставі того, що план треба погодити з Радою міністрів. При цьому, говорить Рефат Чубаров, відомо, що "Міллі Фірка" (ті самі "правильні" татари) нібито подала заявку раніше за меджліс, і її можуть задовільнити.

"Я говорю представникові президента в Криму Віктору Плакиді: "Як ви собі уявляєте це? От зібралися 18 травня на площі 25-30 тисяч кримських татар, а на балконі українського театру замість Меджлісу - ці ваші конструктивні. Ви можете гарантувати, що народ їх не скине з цього балкона?" А він мені відповідає: ні, гарантувати не можемо, але така команда пішла, що я можу зробити?", - переказав свою розмову з представником президента Мустафа Джемілєв.

У підсумку маємо. Міжнародний форум, реальним результатом якого могло б стати створення міжнародного фонду допомоги репатріантам Криму, цього року провести вже нереально. Доля курортного сезону (якщо не отямляться гравці) може опинитися під загрозою зриву через акції протесту. Зате ті, в кого сверблять руки відпрацювати силові сценарії, можуть отримати роботу. Щось давно на Ай-Петрі бронетехніку не замовляли...

* Туварджі - пастух, чабан (тюркськ.)