Невиїзна наука

Автор : Лідія Суржик
24 сiчня 18:40

До одіозної постанови Кабміну, яка заборонила закордонні відрядження бюджетників, внесуть "зміни в зміни"

 

У розділі "Новини" DT.UA раніше повідомляло про заяву Українського фізичного товариства (УФТ) з вимогою скасувати "диктаторські" закони й норми про "іноземних агентів". Науковці стурбовані тим, що держава, виділяючи мізерні кошти на науку, водночас перекриває можливості для її підтримки з міжнародних джерел.

"УФТ не займається політичною діяльністю, не бере участі в політичних акціях і виборчих кампаніях, проте оцінює в публічних заявах і зверненнях до органів влади проекти й рішення, що впливають на розвиток національної освіти і науки. В умовах "особливостей" української правової системи це також може бути витлумачено як "політична діяльність", а УФТ (разом з іншими науковими об'єднаннями України аналогічного профілю, які об'єднують фахівців інших галузей знань) за законом №3879 змушене буде позиціонувати себе як "громадське об'єднання, що виконує функції іноземного агента", - зазначають учені-фізики.

Ще одним ударом по науці стала постанова Кабінету міністрів України №969 від 25.12.2013 р. Відповідно до цього бюрократичного шедевра, з метою економії державних коштів, до 1 січня
2015 р. припинено всі закордонні відрядження бюджетників. Крім тих, які викликані "нагальною потребою". Цей виняток не поширюється на представників державних наукових організацій.

"Заборонити вченим поїздки за рахунок бюджету - це означає поставити українську науку в умови ізоляції, - вважає професор Харківського національного університету ім. В.Каразіна Олег Заславський. - Це вже просто якесь замуровування "вікна в Європу", до якої, як запевняє влада, прагне країна. Такого не було навіть в СРСР, зокрема в його найпохмуріший сталінський період. Мабуть, така заборона гідна Книги рекордів Гіннесса.

Останнім часом питання про відставку Кабміну стало предметом запеклих політичних баталій у протистоянні влади й опозиції. Однак постанова №969 підтверджує, що насправді все набагато прозаїчніше й простіше. Незалежно від будь-яких політичних аспектів, нинішній уряд такий некомпетентний і непрофесійний, що ще трохи - і він остаточно доб'є науку".

У листі прем'єр-міністрові М.Азарову голова Комітету з питань науки і освіти ВР України Л.Гриневич, зокрема, підкреслила, що економічне зростання нашої країни можливе за умови "інтенсивного технологічного використання наукових знань". Міжнародне наукове й науково-технічне співробітництво є "потужним чинником розвитку науки в Україні й засобом отримання додаткових коштів, а то й виживання наукових установ за рахунок міжнародних грантів при хронічному недофінансуванні науки з державного бюджету. Тому позбавлення можливості брати участь українським науковцям у міжнародних наукових дослідженнях, науково-технічних програмах, проектах та обміні викладацькими кадрами... сприятиме ізоляції вітчизняних учених від світового прогресу, посилить і без того затяжну кризу в науковій сфері й призведе до її остаточного знищення".

На думку голови парламентського комітету, щоб не допустити таких згубних наслідків, потрібно внести зміни до постанови №969, прибравши норму про заборону відряджень за кордон для наукових і науково-педагогічних працівників.

"Згоден, що ця норма створює певні незручності, - сказав у бесіді з кореспондентом DT.UA директор департаменту наукової діяльності й ліцензування Міністерства освіти і науки Олександр Якименко. - Це не заборона на закордонні поїздки, просто виникає процедура, яка вимагає додаткових зусиль, щоб організувати таку поїздку. Вважаю, що згодом це питання вирішиться позитивно".

Утім, в академічних наукових колах прокоментували чергове чиновницьке "ноу-хау" навіть з іронією. Дехто вважає, що воно не призведе до серйозних наслідків для розвитку науки, оскільки науковці й так їздять у відрядження або за рахунок зарубіжної сторони, або своїм коштом. Однак організація закордонних відряджень від наукових організацій та установ тепер значно ускладнилася, для цього потрібен спеціальний дозвіл. (Правда, поки що неясно, хто має надавати такий дозвіл.) І зрозуміло, що заборона на відрядження стосується як наукової та науково-педагогічної сфери, так і представників інших бюджетних організацій, наприклад сфери культури. Тепер, щоб артисти могли поїхати за кордон на гастролі, потрібно видати розпорядження Кабміну. І так - у кожному окремому випадку.

Добрий намір заощадити на закордонних відрядженнях, як виявилося, б'є по інтересах аж ніяк не високопоставлених чиновників, які розтринькують бюджетні гроші на турне. А оскільки професори при владі не знайшли іншого способу "раціонального й ощадливого використання державних коштів", ніж заборонити відрядження за кордон ученим та іншим бюджетникам, і виникла ця колізія.

Тепер її намагаються якимось чином виправити. Як стало відомо з нашого джерела в Кабміні, напрацьовуються пропозиції щодо внесення змін до одіозної постанови. А тим часом логічніше було б призупинити її дію. Щоб не смішити людей і не виглядати безглуздо перед світом.