EITI може допомогти Україні збільшити прозорість транзитної галузі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© region.kr.ua
Ініціатива прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiatives, EITI) може бути поширена на транзитну галузь, якщо йдеться про значну частку доходів бюджету від транзитної галузі, і країна готова до такого сценарію.

Про це президент EITI Пітер Айген заявив на Глобальній конференції Ініціативи у Парижі, відповідаючи на запитання кореспондента DT.UA.

«Тим більше, що на сьогодні частина країн уже активно розробляє стандарти звітності у сфері транзиту. Ми готові допомогти Україні, якщо вона висловить бажання і готовність втілювати EITI, зокрема у транзитній сфері», - підкреслив президент Ініціативи.

Виступаючи на відкритті сесії, П.Айген наголосив, що з часу першої конференції за останні дев’ять років Ініціатива EITIпоширилась вже на 35 країн, які сьогодні активно просуваються на шляху до цієї Глобальної Ініціативи.

Окрім вдалого досвіду втілення EITIу видобувних галузях, сьогодні вже йдеться про паралельний розвиток Ініціативи в інших галузях економіки, які є суттєвим джерелом доходів до бюджетів. Зокрема, за словами президента Киргизької Республіки Рози Отумбаєвої, «йдеться про впровадження Ініціативи прозорості в енергетиці та взагалі у паливно-енергетичному комплексі».

Одним із важливих питань, які викликали обговорення під час конференції, стало прийняття США Закону Додда-Френка (який передбачає повну звітність компанії по всіх напрямках її діяльності). Багато компаній, такі як Royal Dutch Shell і TOTAL, висловлюють побоювання, що це зашкодить їхній роботі в країнах, які не визнають навіть таких лояльних стандартів як EITI.

Проте, представники громадськості, які свого часу ініціювали ініціативу «Публікуй, що платиш», а саме голова міжнародної організації Global Witness Саймон Тейлор наголошують на тому, що не варто протиставляти стандарти ЕІТІ та вимоги закону Додда-Френка, бо, зрештою, завдання обох ініціатив однакове – покращення співпраці між урядом, бізнесом та суспільством, а також донесення громадянам інформацію про правдиві фінансові потоки у видобувній галузі.

Головний виконавчий директор компанії Royal Dutch Shell Пітер Возер наголосив: «Наша компанія, яка була однією з засновників EITI, і надалі дотримується цих стандартів і підтримує країни, які мають намір до неї приєднатись. І хоча ми маємо досить непростий діалог навколо Закону Додда-Френка, тим не менше, він, як і EITI, працюють на благо суспільства, дозволяючи компаніям ефективніше використовувати свої інвестиції, а уряду – вчасно розуміти, яким чином можна скористатись доходами від видобувної галузі на користь своїх громадян».

П’ята Глобальна конференція Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI), відкрилась у Парижі у середу, 2 березня. У роботі конференції беруть участь понад 1000 учасників з більш ніж 40 країн усіх континентів.

Ініціатива прозорості видобувних галузей - це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості у видобувних галузях.

EITI вимагає прозорості платежів, що здійснюють компанії, та доходів, які пов’язані з розробкою національних природних ресурсів та які отримують уряди країн. Цей стандарт дає громадськості механізм контролю уряду в питанні належного управління ним природними ресурсами.

На відміну від більшості стратегій чи конвенцій, процес впровадження EITI потребує не лише консультацій із громадянським суспільством, а й його прямої участі у переговорах з наданням права голосу при прийнятті вкрай важливих і принципових рішень. Громадські організації безпосередньо контролюють імплементацію стандартів EITI в своїх країнах, а також через глобальну коаліцію неурядових організацій «Публікуй, що платиш» (Publish What You Pay). На міжнародному рівні до процесу також залучені такі організації, як Transparency International, Revenue Watch Institute, Open Society Institute, Global Witness, Oxfam та інші.

Керівництво та контроль за впровадженням і виконанням EITI в кожній державі здійснює група зацікавлених сторін, яка обов’язково складається з представників уряду, компаній і громадських організацій.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі