Фобія як прикмета часу

Поділитися
В Україні 26% громадян бояться бути засудженими за злочини, яких не вчиняли.

В Україні 26% громадян бояться бути засудженими за злочини, яких не вчиняли. Відповідні результати соціологічного опитування на прес-конференції в УНІАН оприлюднив директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович. «Те, що є така цифра в думках українців, дуже тривожний показник, який може ґрунтуватися або на особистому досвіді громадян, або на чутках, або, в остаточному підсумку, на даних засобів масової інформації. Але це дуже б’є по іміджу правоохоронних органів і бажанні до них звертатися», - сказав О.Антипович.

Водночас керівник Інституту української політики Кость Бондаренко підкреслив, що цей соціологічний показник не можна ототожнювати з реальною ситуацією. «Наявність тієї чи іншої фобії в суспільстві, наявність того чи іншого страху не є прямим свідченням того, що саме таку кількість громадян засуджують за злочини, яких вони не вчиняли. Жодним чином не можна сказати, що 26% засуджених громадян сидять за не вчинені ними злочини», - зазначив він.

Своєю чергою голова секретаріату Українського клубу Олексій Усачов пов’язує такі результати соціологічного опитування з досить частими випадками, коли правоохоронні органі не реагують на звернення громадян із приводу правопорушень іншими особами. «Це ганебна практика, коли правоохоронці починають з’ясовувати, що це за особа, чи немає в неї проблем із законом... Замість того щоб вирішувати проблему громадянина, вони починають займатися цим громадянином. Я не кажу, що це масово, але є такі факти, такі факти потрапляють у ЗМІ, і в остаточному підсумку формується відповідна громадська думка», - пояснив експерт.

Згідно з результатами соціологічного опитування, серед правоохоронних органів найбільше заслуговує довіри Служба безпеки України: 16% респондентів вважають, що СБУ повністю за­с­луговує довіри, 25% - не зовсім заслуговує й 26% - зовсім не заслуговує.
«Близько 12% опитаних вважають, що повністю заслуговує довіри прокуратура, близько 10% - міліція, податкова й митниця. Міліції загалом довіряють більше, ніж ДАІ», - повідомив О.Анти­пович.

За словами соціолога, громадяни України найменше довіряють судам. «Тільки 8% респондентів вважають, що суди повністю заслуговують довіри, 34% - не зовсім заслуговують і 43% громадян відповіли, що суди зовсім не заслуговують довіри», - уточнив директор соціологічної групи «Рейтинг».

Ця група проводила опитуван­ня «Правоохоронні органі Украї­ни: довіра та оцінки населення, проблеми внутрішньої безпеки й готовність до співробітництва» з 16 по 24 грудня 2011 року у всіх регіонах України. В опитуванні взяли участь 1000 респондентів віком 18 років і старші. Статис­тична похибка становить від 1,4 до 3,1%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі